På Beach center i Kviberg kan man njuta av strandlekar och värme året runt inomhus och på sommaren utomhus.
På Beach center i Kviberg kan man njuta av strandlekar och värme året runt inomhus och på sommaren utomhus.

I regn och rusk skiner solen på beachvolleyplan

Sand mellan tårna och vacker utsikt på stranden, utan att lämna Göteborg. Här kan du njuta av några timmars semester och sommarvärme, oavsett väder.

ANNONS
|

– De som tror att beachvolleyboll är 25 grader och sol har fel. Vi kör i regn också.

Anders Nordahl står i den varma sanden i uppvikta jeans. Utanför regnar det i sidled men för den som drömmer om sommarvärme är det bara att kliva innanför dörren. På Beach center kan du gräva ner tårna i sanden, oavsett om du vill spela ett set beachvolleyboll eller om du vill ta det lugnt i en solstol eller hängmatta.

Anders väntar på ett svensexegäng som ska spela i några timmar innan de entrar relaxavdelningen och bastun. Det går inte att ta miste på vilka det är när 14 killar kommer gående i sanden, bland dem Joakim Nielsen klädd i röd sparkdräkt och en klänning från någon av disneyprinsessorna som passar utmärkt som kjol. Kronan på verket är en lång, blond, lockig peruk.

ANNONS

    Bild: Nicklas Elmrin.
Bild: Nicklas Elmrin.

Grabbarna slår sig ner i sanden och mumsar på smörgåsar medan Anders instruerar dem i spelets regler.Brudgummens bror Daniel Eriksson, som är ansvarig för planeringen av svensexan, har spelat boll på beachcentret tidigare och tyckte att det var en passande aktivitet för gänget.

– Jag såg att de hade ett svensexepaket så vi kör lite volleyboll sen får vi vila lite i relaxen. Det tror jag är skönt innan vi fortsätter ut i kväll.

Han berättar att brorsan är ganska sportig och att han nog ska tycka mer om beachvolley än bungyjump, som de lurade honom att han var på väg till.

– Men det är kul, för detta kan vi ta med alla på. Vi har en från Stockholm som jobbar som it-tekniker som aldrig hållit på med sport men han kommer nog gilla det också, säger Daniel.

Spelat drar igång och snart gifta Joakim går all in, trots en varm kalufs på huvudet och sand som sipprar in i fötterna på dräkten.

– Vad gör det, lite sand mellan tårna.

Brudgummens lag tar snabbt ledningen med 4–0.

– När man spelar här brukar man hitta sand bakom öronen flera dagar senare, skrattar Anders när en av grabbarna slänger sig i sanden.

ANNONS

Temat är världens stränder, och beroende på vilken bana du spelar på befinner du dig i Krabi, Ipanema, Bondi beach eller på Santa Monica beach. Väggarna visar hav och palmer och tanken är att skapa en sommarkänsla året om. Totalt finns 22 banor, varav några utomhus som också går att boka. Ute finns även en bar med grillmeny och flera solsängar för den som önskar njuta av spelet utan att delta.

Efter en seger för Joakim och hans lag lottas nya lagkamrater och nya banor.

– Gött, nu slipper vi få solen i ögonen, skojar en av killarna och böjer sig under nätet.


    Bild: Nicklas Elmrin.
Bild: Nicklas Elmrin.

Nästa match går fort och även nu står brudgummen som segrare. Liksom tredje och fjärde matchen.

– Jag vill tacka min gymnastiklärare från skolan.

Nya lag, ny planhalva. Plötsligt kommer bollen flygande och slår träffsäkert ner en burk med vatten på vägen ut i havet vid Santa Monica.

– Vill man stå över en match eller gå till baren säger man bara till den som lottar, så plockar jag bort det numret den här dragningen, säger Anders.

När han ska lotta nya lag tappar han en av nummerbrickorna, som försvinner under trätrallen. Brickan ersätts med en handskriven lapp och 55 slipper ta paus från spelet. Är man sugen på något lättare kan man ta en dricka och lite snax i baren, men grabbarna vill inte ta en paus.

ANNONS

Suget efter öl har ersatts av vinnarskallen. Joakims röda nylonklädda hand petar bollen över nätet och säkrar 8–8. Tre slag senare har brudgummen servat hem sin femte seger.

Fakta: Beach center

  1. Beach center ligger i Kviberg, intill nya arenan, och har öppet varje dag under sommaren.
  2. 22 banor finns att boka timvis, både inomhus och utomhus.
  3. För den oerfarne erbjuds spel med instruktör. Man får då hjälp av en av klubbens elitspelare att lära sig några enkla slag samt spelets regler.
  4. På sommaren erbjuds två barer, en inne och en ute, samt en restaurang en våning upp.
  5. Boka en bana och spela en timme, eller boka ett större paket med mat och relax. Centret erbjuder barnkalas, möhippa eller svensexa samt morgon- eller lunchspel. Då ingår frukost respektive lunch och en timmes spel.
ANNONS