Polisen i Mumbai kallar kampanjen med ljudkänsliga räkneverk för <em id="emphasis-80bcfe20a111698d4a6f4b2360eed204">Straffsignalen.</em>
Polisen i Mumbai kallar kampanjen med ljudkänsliga räkneverk för Straffsignalen. Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT

I Mumbai får tutande bilar vänta längre vid rödljus

Polisen i den indiska staden Mumbai tröttnade på tutande bilar och har låtit installera decibelmätare på trafikljusen i flera utvalda korsningar. Om ljudvolymen från bilarna överstiger en viss nivå slår inte trafikljusen om till grönt, rapporterar CNN.

ANNONS
|

Som många andra städer i Indien finns det räkneverk på trafikljusen i Mumbai som räknar ner tiden till grönt ljus. Nu har polisen i Mumbai använt räkneverken för att minska på tutandet i trafiken, genom att helt enkelt låta installera decibelmätare på trafikljusen.

Ju mer bilarna tutar, desto längre får de vänta. För varje gång ljudnivån går över 85 decibel slår räkneverket om och adderar 90 sekunders väntetid.

Den tutande huvudstaden

Mumbai ligger på Indiens västkust och är en av landets största städer med sina uppemot 20 miljoner invånare. Enligt The TomTom Traffic Index, en internationell sida som rankar flertalet städer i världen baserat på deras trafikbelastning, är Mumbai världens fjärde mest belastade stad sett till trafiken. Beräkningar på sidan uppskattar att bilförare i Mumbai spenderar i snitt åtta dagar och 17 timmar per år sittandes i bilkö.

ANNONS

Som jämförelse är kötiden för bilburna göteborgare enligt samma sida cirka tre dagar och 17 timmar per år.

Det började som ett experiment på tio olika platser i staden under femton minuter om dagen, men polisen i Mumbai säger till CNN att de hoppas kunna implementera systemet till stadens hela trafiksystem. I en video som spridits i sociala medier om kampanjen beskrivs staden som "Den tutande huvudstaden".

Polisen hoppas att de decibelkänsliga trafikljusen ska minska de höga tutandet i staden och har som mål att implementera systemet till alla trafikljus.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS