I Almedalen ligger Västsverige efter Öresundsregionen

Öresundsregionen har varit med länge i Almedalen och syns överallt. Ann-Sofie Hermansson har sex officiella framträdanden i Almedalen. Hennes motsvarighet i Malmö har 15.

För fyra år sedan var Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens S-ordförande i Göteborg, för första gången i Almedalen. 
– Det var lite som när jag skaffade personlig tränare. Jag hade hört jättemycket om det och tyckte äsch jag har tränat sedan 1982, jag kan det här.

Men hon blev överraskad över både PT-hjälp och Almedalen.
– Det var jätteinspirerande. Jag hade hört att Almedalen var ytligt, en massa mingel och journalister och makthavare som frotterar sig. Men väl här visade det sig seminarierna och mötena är väldigt givande och att det finns mycket spännande grejer.

I år har hon sex officiella framträdanden. Hennes motsvarighet i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh har 15. Ann-Sofie Hermansson kommenterar att hon kanske är här längre eller har prioriterat annorlunda.
– Vi har pusslat ihop de förfrågningar jag fått med tiden jag är här.

Enligt Brit Stakston, mediestrateg och Almedalsveteran, behöver det inte vara sämre att ha färre officiella åtaganden. 
– Seminarierna är en del, men det finns också informella och mer formella möten som inte är offentliga. De kan vara minst lika viktiga. Det är lätt att träffas i Almedalen och bra tillfällen att ta tillvara som politiker.

Brit Stakston menar att de regionala arenorna är viktiga som mötesplatser och för att lyfta frågor. Malmö och Skåneregionen har hyrt in sig i samma lokal, Öresundshuset, i sju år och etablerat en träffpunkt mitt i smeten vid Donners plats. Thomas Nilsson, pressansvarig på Öresundshuset säger att de inte annonserar i år, folk hittar ändå.
– Vi har en väldigt tydlig målsättning och det är att nå och påverka den nationella nivån, Vi är inte här för att visa upp oss och berätta hur bra vi är. Alla våra seminarier har en klar målsättning och ska nå ut.

I år har också Västsvenska arenan, där bland andra Göteborgs stad ingår, skaffat en egen lokal. Under de fem år man varit i Almedalen har man hyrt in sig på högskolan.
– Vi växte ur de lokalerna i fjol. Det här är ett djärvt grepp men hittills har det gått väldigt bra, säger Ingrid Pousard, som ansvarar för Västsvenska arenan.
Hon berättar att samarbetet i Västsverige varit igång i fem år, medan Öresundsregionen har hållit på i 10.
– Man startar lite försiktigt, men nu var vi vid ett naturligt steg i utvecklingen.

För Ann-Sofie Hermansson är Almedalen numera obligatorisk sommarsyssla.
– Jag tycker inte längre att det bara är en ytlig marknadsplats. Det är en fantastisk möjlighet. Och inte bara att medverka på seminarier utan också att hinna träffa folk och boka in möten.

Västsvenska arenan har två ministerbesök under veckan. Förra året hade Öresundshuset fem ministrar på plats. 
Är Västsverige sent på bollen, jämfört med Malmö?
– Det kan vara så. Då får vi försöka lära oss det bästa. Ska vi få nån rulle på vår regionutveckling så är det här ett sätt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Västsvenska arenans lokal ligger lite avsides, jämfört med trängseln runt Donners plats. Men Brit Stakston ser det som en trend.
– Det är ett exempel på att Almedalen breddas och hittar nya ytor. Det ligger så att det syns, många passerar på sin morgonpromenad längs havet och kan bil nyfikna. Man kan antagligen få större yta för mindre pengar än inne i smeten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.