Joe Bidens son Hunter Biden förnekar att han sysslat med någon olaglig verksamhet i Ukraina.
Joe Bidens son Hunter Biden förnekar att han sysslat med någon olaglig verksamhet i Ukraina. Bild: Pablo Martinez Monsivais

Hunter Biden förnekar olaglig verksamhet

Omdömeslöst men inte olagligt. Joe Bidens son Hunter förklarar i en tv-intervju sin tidigare styrelsepost i ett energibolag i Ukraina. ”Hunter Biden var verkligen dålig” twittrar Donald Trump.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Donald Trumps samtal till Ukrainas president den 25 juli handlade om Hunter Bidens styrelsepost och om huruvida hans far Joe – under sin tid som vicepresident Donald Trumps samtal till Ukrainas president den 25 juli handlade om Hunter Bidens styrelsepost och om huruvida hans far Joe – under sin tid som vicepresident – pressat fram att en åklagare som utredde energibolaget för korruption blev sparkad.

Ingenting har hittills tytt på att varken Hunter eller Joe Biden agerat olagligt. Men Donald Trump har det senaste halvåret varit övertygad om att sanningen inte kommit fram. Han har därför engagerat sin personlige advokat Rudy Giuliani att gräva djupare med hjälp av två amerikaner som är födda i det forna Sovjetunionen. Dessa två medhjälpare greps nyligen av den amerikanska federala polisen FBI när de var på väg att lämna USA med enkelbiljetter till Wien i Österrike. Båda står nu åtalade i USA för en rad brott, varav inblandningen i Ukrainaskandalen är en del.

ANNONS

Samtalet från Trump till Ukrainas president handlade om att den amerikanske presidenten ville att Hunters Biden engagemang skulle utredas. Många lyssnade internt på samtalet i Vita huset och reagerade uppenbarligen på att Trump ville ha utländsk hjälp att misskreditera sin främste demokratiske utmanare i presidentvalet 2020. Det tolkades också som att Trump pressade Ukrainas president att samarbeta genom att USA höll inne med det militära biståndet till Ukraina som kongressen redan givit klartecken till.

En visselblåsare signalerade för ett par veckor sedan att det kontroversiella samtalet ägt rum, varefter en sammanfattning offentliggjordes från Vita huset som bekräftade visselblåsarens uppgifter.

Förnekar olaglig verksamhet

Sedan dess har Donald Trump och hans son Donald jr på valmöten och på twitter hävdat att Hunter Biden är korrupt och anklagat hans far Joe för att ha hjälpt sin son att komma undan rättvisan i Ukraina. ”Var är Hunter?” har varit ett stående inslag på Donald Trumps valmöten.

Igår – strax innan demokraternas debatt inleddes – sände tv-bolaget ABC en intervju med den, enligt Trump, försvunne Hunter Biden.

Hunter Biden sade att han inte gjort något olagligt i Ukraina och hänvisade till sina styrelseuppdrag i amerikanska bolag – bland annat järnvägen Amtrac – när han svarade på frågan om varför just han fått frågan om sitta i det ukrainska bolagets styrelse. Han medgav att han inte var specialiserad på energifrågor men sade också att han inte var mindre kompetent än de övriga som satt i styrelsen.

ANNONS

Hunter Biden – i kortklippt skägg och en mörkblå skjorta – lät sig intervjuas i en vardaglig miljö som gav intrycket av en utfrågning hemma i köket. Han medgav att hans efternamn spelat in när han fått flera uppdrag. Han är 49 år och det var tydligt att det inte är enkelt att skapa en egen karriär i skuggan av en framgångsrik och känd far.

Hunter Biden medgav att han fått betalt för uppdraget i Ukraina – 50 000 dollar i månaden har nämnts – men förnekade att han fått någon som helst ersättning för de försök till affärsverksamhet i Kina som han gjort.

Kan skada Bidens presidentvalskampanj

Donald Trump och hans son Donald jr hävdar att Hunter Biden fått 1,5 miljarder dollar från Kina, vilket det inte finns några bevis för.

Frågan är om Hunter Biden skadar sin fars presidentvalskampanj. På ett sätt gör han det eftersom han medgivit att han handlat omdömeslöst när han tog uppdraget i Ukraina och inte värderade farorna med att både han och fadern skulle kunna ifrågasättas.

På ett annat plan är Hunter Biden plötsligt en tillgång, trots sin omdömeslöshet. Det var Hunter Bidens plats i energibolagets styrelse – och ryktena kring detta uppdrag – som fick Donald Trump att ringa Ukrainas president och att uppmana sin personlige advokat Rudy Giuliani att be en främmande makt att underminera det amerikanska presidentvalet 2020.

ANNONS

Det är detta som lett till den inledda riksrättsprocessen och som fått alla demokratiska presidentkandidater att kräva att Trump ställs inför riksrätt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS