Hudcancerfallen fördubblade på femton år

På femton år har antalet upptäckta fall av hudcancertypen malignt melanom ökat med nästan hundra procent – något som märks av på Sahlgrenskas hudklinik. – Vi drunknar i remisser här, säger John Paoli, överläkare och docent.

ANNONS
|

Trycket på Sahlgrenskas hudklinik är konstant i princip året runt. Men under våren fram till försommaren märks en liten topp, enligt John Paoli som är docent och överläkare.

– Då klär folk av sig och ens partner upptäcker något de inte känner igen på ryggen eller låret som man inte sett under vinterhalvåret när man varit heltäckt, säger han.

Under våren och sommaren är också solen starkare jämfört med vintern då UVA-strålarna fylls ut med de mer skadliga UVB-strålarna. I kombination med vinterbleka kroppar är det därför extra viktigt att komma ihåg att skydda sig.

– Nu kommer det mänskliga kosläppet och folk vill ut för att ligga och pressa. Men det är i princip lika idiotiskt som att röka ett helt paket cigaretter på en timme. Sen ska man inte vara helt utan sol. Men en kvart om dagen räcker för D-vitamin och välbefinnande.

ANNONS

Hatt och kläder kommer på plats ett, två och tre när John Paoli nämner hur man bäst skyddar sig. Därefter gäller solskyddsmedel med SPF-siffran 50+.

"Aldrig för sent att sluta sola"

Melanom är den cancerform som kräver flest mutationer för att bli till. Det betyder att det inte är årets eller fjolårets solbadande som är boven – utan många brännskador samlade under flera år.

– Man brukar säga att det aldrig är för sent att sluta röka och det är aldrig heller för sent att sluta sola. Även om vissa inte kan låta bli så växer de flesta ifrån behovet att vara brunast efter sommaren.

Vad märker man av för symtom av malignt melanom?

– Inga alls, du känner ingenting. Glöm klåda och blödning – du ska söka mycket tidigare än så. Du måste titta, titta och titta efter oregelbundet växande pigmenterande fläckar som ser annorlunda ut än andra födelsemärken. Det är det som vi vill få folk uppmärksamma på.

Brukar märkena dyka upp på särskilda ställen på kroppen?

– Man brukar säga att kvinnor ofta får det på benen och män på bålen, men det är inte så stora skillnader. De kan dyka upp vart som helst på kroppen. Rekommendationen är att kolla över hela huden – även de delar som man inte har solat.

ANNONS

Mellan 2005 och 2017 har antalet drabbade av cancertumörer av typen malignt melanom ökat från 24 till 39 personer per 100 000 invånare. Antalet personer som avlider ligger emellertid konstant kring 5 per 100 000 invånare.

– Allmänheten är mer uppmärksam nu. Sen är också läkarna duktigare på att upptäcka det. Förr kanske folk dog innan, säger John Paoli.

Genetik och immunförsvar

90 procent av fallen beror på solen, resten kommer sig av andra faktorer såsom genetik och immunförsvar som är svårare att förebygga.

– Alla i hela världen går runt med solskador. Men det krävs väldigt många för att det ska bli cancer. Men skador i generna är inte cancer – det är först när cellen börjar dela sig okontrollerat. Om det inte syns har du inte cancer.

Spanien, dit många svenskar reser på solsemestern, har tre gånger färre fall av malignt melanom, enligt John Paoli. Något som har en väldigt mänsklig förklaring.

– Vi åker ner dit en vecka och bränner på så det ryker. Sen kommer man tillbaka sönderbränd. Spanjorerna har solen varje dag. Det är ungefär samma psykologi som med Systembolaget, säger han och fortsätter:

– Tänk på det som ett glas vin om dagen eller en bit mörk choklad om dagen. Om man lever upp till den svenska lagomstrategin så kan vi minska på melanomrisken.

ANNONS
ANNONS