Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Hotar att elda villavagnar: "Mycket fint virke för en go brasa"

Om knappt två veckor flyttar de första hyresgästerna in i villavagnarna som ska vara tillfälliga bostäder åt nyanlända på Lilleby Camping. I dag kan GP avslöja att medlemmar i en sluten Facebook-grupp hetsar varandra att bränna ner bostäderna.

– Det här är uppmaningar till mordbrand. Vår farhåga är att något kommer att hända redan innan man hinner etablera bostäderna, säger Daniel Neck, kommunpolis i Torslanda.

Gruppen "Grannar i Torslanda – utan censur!" har närmare 4000 medlemmar och syftar till att diskutera ämnen som rör Torslanda och de boende i området.
Sedan några månader tillbaka har speciellt ett ämne på sidan varit högprioriterat och skapat stort engagemang i flera olika konversationer – de 80 villavagnar som ska fungera som tillfälliga boenden till cirka 200 nyanlända på Lilleby Camping.

Göteborgs kommun hyr villavagnarna av Svenska Semesterhem AB som i juni köpte upp campingen. Kontraktet gäller för ett år och är en tillfällig lösning till dess att kommunen kan erbjuda de nyanlända permanenta bostäder.

I gruppen uppmanar medlemmar varandra att överklaga bygglovet av villavagnarna, men flera personer hetsar också om stenkastning och mordbrand:
"Ner o göra en brasa o knäppa ett par bärs?" skriver en person.
En annan har lagt upp en bild på en flaska med tändvätska och skrivit "Ses där!". En bild som fått 65 gillanden av andra medlemmar.

GP har pratat med en man i 25-årsåldern som själv skrivit flera kommentarer men också "gillat" exempelvis bilden med tändvätskan.
– Jag har alltid haft en väldigt grov och mörk humor. Men det är ju inte så kul om någon går och tänder eld på dem, säger han. 

Vad anser du är kul med det som skrivits?
– Det kan jag faktiskt inte svara på. 

En man i 20-årsåldern har skrivit "Mycket fint virke för en go brasa" under en bild där villavagnar fraktas på en motorväg. Han säger till GP att han inte vet vad han vill ha sagt med sin kommentar:
– Det var väl dumt såhär i efterhand. Man tänker inte riktigt på vad man skriver. Folk utifrån kanske kan se det som allvarligt. Bostäderna är väl jättebra för dem som kommer hit, säger han.

Polisen i Torslanda känner till Facebook-gruppen och har den under viss observation. Men när GP berättar om exempelvis bilden med tändvätskan blir kommunpolisen Daniel Neck något förbryllad:

– Vi vet att det förekommer en del allvarliga saker i gruppen. I bland skrivs saker som är på gränsen till vad som är inom lagens ramar. Men just den bilden har jag inte sett. Det är en uppmaning till mordbrand eller förberedelse till mordbrand. Vi kommer att titta vidare på detta, säger han.
Han tillägger också att man tack vare andra Torslandabor som är medlemmar i gruppen blivit tipsade om vad som skrivits där och att man därför har en viss tillsyn av campingen.

Ami Höglund är vd för Svenska Semesterhem AB som i somras köpte upp Lilleby Camping. Hon berättar att hon stött på mycket missnöje i samband med beslutet om att villavagnarna ska hyras ut till nyanlända:
– En del försöker sätta stopp för det här genom olika överklaganden. Några har varit ute vid campingen och pratat med oss. Men jag har inte känt av något direkt hot. 

– När det kommer till det som skrivits på nätet blir man så klart rädd för att något ska hända. Därför är vi extra försiktiga. Sedan den första villavagnen levererades har vi haft ett bevakningsföretag på området nattetid.

Ami Höglund driver asylboenden på två andra orter i Sverige. Hon säger att hon aldrig tidigare upplevt ett sådant här motstånd från allmänheten:
– Det här är väldigt förvånande. Jag är van vid att de flesta som bor i områdena vill hjälpa till. Det handlar ju om utsatta människor som flytt från krig. Jag tror att många är oroliga då de inte vet hur det kommer att bli. Men många Torslandabor är också positiva till detta initiativ, säger hon.

Efter GP:s uppmärksammande av bilder och kommentarer i gruppen inledde polisen under måndagen en förundersökning om stämpling till mordbrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.