Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Susanna Gideonsson föreslås bli ny LO-ordförande. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Hon föreslås bli ny LO-bas

Susanna Gideonsson, förbundsordförande för Handels, föreslås bli ny ordförande för LO efter Karl-Petter Thorwaldsson.

Efter åtta år på posten lämnar Karl-Petter "Kålle" Thorwaldsson över ordförandeklubban och som ny LO-bas föreslås Handels Susanna Gideonsson, enligt Landsorganisationens valberedning.

– Det är en stark och mycket kompetent LO-ledning som vi föreslår från valberedningen. Det finns bra bredd och djup i förslaget både vad gäller kunskaper och erfarenheter, säger Malin Ackholt, valberedningens sammankallande i en kommentar.

LO:s lokala ordförande i Göteborg stämmer in.

– Jag kan bara konstatera att hon är erfaren och duktig och jag känner inga större tvivel. Skulle hon bli vald har hon däremot en hel del att ta tag i – en avtalsrörelse som har parkerats och förmågan att hålla ihop LO då vi har förbund som lämnat samordningen. Det är naturligtvis en tuff uppgift men jag tror hon är rätt person för uppdraget, säger Jan Nilsson med bakgrund i IF Metall.

Tre kvinnor i topp

Valet av ny LO-ledning sker under LOs digitala kongress den 15 juni.

Säger kongressen ja till valberedningens förslag får LO tre kvinnor i toppen med Susanna Gideonsson som förbundsordförande, Therese Guovelin, HRF som förste vice ordförande och Lisa Bengtsson, förbundssekreterare Kommunal, som andre vice ordförande.

Som avtalssekreterare föreslås omval av Torbjörn Johansson, Byggnads.

"Inget lätt beslut"

Susanna Gideonsson har en länge varit ett hett namn i diskussionen om att efterträda Thorwaldsson uppges vara ett starkt namn med stöd i organisationen.

Gideonsson – som fyller 57 år på tisdagen –har själv sagt sig vara redo att ta över över LO-klubban.

– Det var inget lätt beslut. Men om vi vill något som förbund måste vi också vara beredda att ta ansvar, har hon sagt hon till den tidningen Handelsnytt.

Hon var stolt över att bli nominerad.

– Det är känns stort att vara valberedningens förslag. Jag är både stolt och rörd, säger hon i en kommentar.

Att Susanna Gideonsson har sina rötter i Handels spelar ingen roll för medlemmarna i det industritunga Göteborg, enligt Jan Nilsson.

– LO:s roll är tydlig oavsett vilken bransch vi kommer ifrån. Vi kan inte ha en organisationsstruktur där vad man har gjort tidigare blir helt avgörande – vi måste ha en ledare som företräder hela rörelsen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.