Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hon blir den första kvinnan att vara vice president

56-åriga Kamala Harris förväntas bli invald som USA:s nästa vice president, efter att Joe Biden blivit utnämnd till segrare i valet av flera medier.
Hon skulle därmed bli den första kvinnan någonsin att inneha ämbetet.

På sociala medier cirkulerar en video där Kamala Harris tar ut segern i det amerikanska presidentvalet. I ett telefonsamtal med Joe Biden brister hon ut i ett stort leende när hon lämnar beskedet.

– Vi gjorde det, Joe! Du kommer att bli den näste presidenten, säger hon.

LÄS MER: Biden vinner – blir vald till USA:s nästa president

Kamala Harris är 56 år och född i Oakland i Kalifornien, där hon sedan 2017 har varit senator. Hon kommer också av allt att döma att bli den första kvinnan som blir vice president i USA.

Ända sedan George Washingtons blev landets förste president 1789 har samtliga presidenter och vice presidenter varit män. Den trenden ser nu ut att brytas.

Harris har på Twitter skrivit att hon och Joe Biden är redo att att ta tillvara på det mandat de fått från det amerikanska folket. Med en pappa från Jamaica och en mamma från Indien blir hon också den första svarta kvinnan att inneha ämbetet som vice president.

Bild: Carolyn Kaster
Bild: Carolyn Kaster

Hyllas av partikollegor

På flera håll har Harris fått ta emot hyllningar för att ha slagit sig upp genom ”glastaket” och brutit ny mark för Amerikas kvinnor.

– Här har du en anmärkningsvärd, briljant, förberedd afroamerikansk kvinna. Redo att fullfölja de drömmar som så många svarta kvinnor burit på, säger Barbara Lee, demokratisk ledamot i USA:s Representanthus till New York Times.

– Detta är spännande och äntligen ett genombrott som så många har väntat på. Det här framgången var inte lättvunnen, fortsätter hon.

Trump har inte erkänt sig besegrad

Även Lauren Underwood, ledamot i Representanthuset för demokraterna, ser positivt på Kamala Harris roll som svart förebild.

– Det finns inte många svarta kvinnor som varit på den högsta politiska nivån i det här landet. Det är inte många svarta kvinnor som ens varit med i ett jämnt val, säger hon till New York Times.

– Att ha tillfället att få lära av eller bara känna någon som gjort detta, ser jag som väldigt värdefullt, säger hon.

Under lördagskvällen meddelade flera stora mediehus att Joe Biden har vunnit det amerikanska presidentvalet. Den sittande presidenten Donald Trump har dock inte erkänt sig besegrad, utan meddelade i stället att ”valet är långt ifrån över” i en skriftlig kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.