Hittades mannen ”död” eller ”avliden”?

Det har blivit vanligt med rubriker som ”Man hittad avliden” i stället för ”Man hittad död”. Död och avliden är nästan synonymer men det finns skillnader.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I människans liv är döden ett känsligt kapitel. När den kommer nära, använder vi ofta mildrande uttryck som gått bort eller lämnat oss. Slangen erbjuder vulgära uttrycksalternativ som kolat vippen och dragit på sig träfracken. Dessa uttryck används enbart när döden befinner sig på mer än behörigt avstånd, och även då kan de väcka anstöt.

I offentliga sammanhang används mer neutrala ord som död och avliden, men vi är inte helt överens om hur dessa båda ord ska användas.

Det har under de senaste åren blivit vanligt med notiser och rubriker i stil med ”Man hittad avliden” i stället för ”Man hittad död”. I lite äldre tidningstext användes enbart hittad död eller funnen död.

ANNONS

Olika sammanhang

Svenskan har dels verbet och adjektivet död, dels de nästan synonyma uttrycken avlida och avliden. Orden skiljer sig åt i betydelse på det sättet att de används i delvis olika sammanhang.

Avlida och avliden används inte när det handlar om händelser längre tillbaks i tiden. Det går bra att säga att den franske filosofen Descartes dog i Stockholm 1650, inte att han avled där. Detsamma gäller väl Gustav VI Adolf. Vi säger att han dog 1973 snarare än att han avled 1973.

En annan skillnad är att väldigt mycket kan dö, till exempel djur, växter och, i överförd bemärkelse, stämningen och intresset. Man kan hitta en död räv i skogen, knappast en avliden räv.

och död har alltså betydligt vidare användningsområden än avlida och avliden, som är begränsade till människor och nutid. Men det finns ytterligare en skillnad.

Våldsamma händelseförlopp

och död kan kopplas till våldsamma händelseförlopp som trafikolyckor och mord. Avlida och avliden är begränsade till lugnare och mer kontrollerade förlopp. Man kan till exempel avlida lugnt och stilla i hemmet. Ibland beskrivs en trafikolycka där en person skadats för att senare avlida (eller dö) på sjukhuset.

ANNONS

Det konstiga med rubriken ”Man hittad avliden” är att texten som regel fortsätter med att polisen misstänker brott och utreder fallet. I det sammanhanget passar inte associationen att dödsfallet skedde lugnt och under kontrollerade former, vilket säkert inte heller var den avsedda tolkningen.

Död och avliden är nästan synonymer. Skillnaden är att och död har ett betydligt vidare användningsområde än avlida och avliden.

Tio miljoner svensktalande kommer naturligtvis inte att vara överens om varje detalj i hur de här och många andra ord skiljer sig åt. Det märkliga är snarast hur ofta vi är överens även om detaljer i betydelse och användning.

Frasen hittad avliden visar att vi inte alltid är överens.

LÄS MER:Se upp med det till synes enkla ordet ”se”

LÄS MER:Därför är det viktigt att hålla isär ”utlämna” och ”utelämna”

LÄS MER:Att hysa eller husera – det är frågan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS