Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Delcia Lopez/The Monitor/TT
Bild: Delcia Lopez/The Monitor/TT

Britt-Marie Mattsson: Historisk rävsax för republikanerna

Republikanerna sitter i en historisk rävsax. Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt. Och även republikanska politikers framtid står på spel. Risken är att de faller tillsammans med Trump.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Representanthuset röstade natten till onsdagen nej till att uppmana vicepresident Mike Pence att ta över som president. Det innebär att nästa omröstning på onsdagen handlar om att ställa Donald Trump inför riksrätt. Flera republikaner har redan meddelat att de tänker rösta ja. Till dem hör Liz Cheney som räknas som nummer tre i rang bland republikanerna i representanthuset. Därefter förs riksrätten till senaten som dömer och beslutar om Donald Trump skall tvingas avgå.

Det finns ingenting som tyder på att Trump skulle vara redo att stiga tillbaka frivilligt, vilket var sättet som republikanerna löste situationen med Richard Nixon vid Watergateskandalen 1974.

Då uppvaktades Nixon före riksrätten av talmannen i representanthuset och majoritetsledaren i senaten – båda republikaner – och Nixons förtrogne senator Barry Goldwater. Budskapet var glasklart – det är över, Mr President.

LÄS MER: Trump och Pence i möte – Demokraterna fortsätter att driva riksrätten vidare

Det räddade partiet för framtiden. Gerald Ford – som först från talmansposten i representanthuset efterträtt den avgångne vicepresidenten Spiro Agnew och sedan Richard Nixon – förlorade visserligen presidentvalet 1976 mot demokraten Jimmy Carter. Men partiet kunde konsolideras och Ronald Reagans två perioder och ytterligare en med George Bush gav republikanerna sammantaget tolv år i Vita huset 1981-1993.

LÄS MER: Analys: Trump fortsätter att förneka – nu går demokraterna vidare

Majoritetsledare rasande

Uppgifter i New York Times gör gällande att den nuvarande republikanske majoritetsledaren Mitch McConell är ”rasande” över Donald Trumps uppvigling av demonstranterna som stormade Kapitolium. Hans fru Elaine Chao avgick som transportminister direkt efter stormningen. McConell sägs vara för att riksrätten röstas igenom i representanthuset men om han i senaten är beredd att avsätta Trump är högst oklart.

Donald Trump framträdde på tisdagen i Texas vid ett nybyggt avsnitt av muren mot Mexiko och höll ett tal där det inte gick att missuppfatta budskapet. Han sade att amerikaner är arga över hur han behandlas, kritiserade att han stängts av från bland annat twitter och påstod att han utsätts för en häxjakt. Kongressen måste därför överväga vad som kan hända om riksrättsprocessen fortsätter, påpekade han.

Trump vägrar att ta något som helst ansvar för upploppet, trots att han uppmanade demonstranterna att ta sig till Kapitolium och visa sig ”starka”.

Kan fråntas alla möjligheter till politiska poster

Det är Trumps egna ord och hot som används mot honom när riksrätten beslutas. Det finns även en möjlighet att frånta Trump alla möjligheter att inneha politiska poster i framtiden även om han frikänns i senaten. Demokraterna utreder vilka skrivningar som kan tillämpas i konstitutionen för att rösta om det. Här skulle republikanerna ha möjlighet att göra gemensam sak med demokraterna.

Att hålla samman och stärka det republikanska partiet med Donald Trump som central spelare inför presidentvalet 2024 kommer inte att bli enkelt.

De republikanska kongressledamöterna och senatorerna, som försökte underkänna valresultatet, kan också råka illa ut. Tillägg nummer 14 i konstitutionen – som kom till efter inbördeskriget – ger möjligheten att utesluta senatorer och kongressledamöter som agerat mot demokratin. Det handlar om minst ett tjugotal som skulle kunna bli avsatta sedan riksrätten mot Donald Trump har avgjorts.

Även de som var långsamma med att erkänna Joe Biden som segrare i presidentvalet riskerar att kritiseras men kan hävda att de bara lät de juridiska turerna ha sin gång i delstaterna. Det är de som försökte att underkänna elektorsrösterna vid omröstningen i kongressen och Joe Biden som segrare som är aktuella om tillägg 14 utnyttjas.

LÄS MER: Demokraternas anklagelser som kan ställa Trump inför rätta