Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Hettan slår till mot Europa – men når inte Sverige

Hettan har slagit till mot stora delar av Europa och temperaturer på upp mot 40 grader väntas på flera håll de närmsta dagarna. I flera länder uppmanas invånarna att dricka vatten och hålla sig inne för att undvika värmeslag.

Värmeböljan har redan orsakat bränder och översvämningar och vållat solkurvor på järnvägsrälsarna och inställda tåg. I Frankrike håller de offentliga poolerna öppet till sent på kvällen och i Tyskland fyller invånarna varmvattenflaskor med kallt vatten och fryser in och tar med sig till sängen.

I veckan har Tyskland och Polen och Tjeckien redan slagit värmerekord för juni månad, enligt BBC. Redan under torsdagen väntas temperaturen klättra upp till över 40 grader i Frankrike, Spanien och Schweiz. Vidare varnar meteorologerna för ännu högre temperaturer under de närmsta tre dagarna. Orsaken är varmluft som sveper in från norra Afrika.

45 grader i Spanien

LÄS MER: Katalanska bränderna sprider sig snabbt

I de nordöstra delarna av Spanien varnas för temperaturer på 45 grader redan imorgon, fredag, där den värsta skogsbranden på över 20 år nu bekämpas. Ett 30-tal personer har evakuerats och fem vägar är avstängda.

Hettan slår även hårt mot centrala och norra Italien där flera städer, inklusive Rom har utfärdat den allvarligaste varningen. På torsdagsmorgonen hittades en hemlös 72-årig man avliden vid centralstationen i Milano där dödsfallet till viss del kan förklaras av värmen.

I samband med värmeböljan i början av augusti 2003 dog cirka 35 000 invånare i Europa, varav nästan hälften i Frankrike till följd av hettan. Vissa skolor i landet håller nu stängt och datum för examensprov har flyttats fram. Myndigheter har utfärdat den näst högsta varningen på grund av den pågående värmeböljan. I Paris har exempelvis tillfälliga fontäner och vattenspridare anslutits till brandposter och i Toulouse delas vatten ut till stans hemlösa av frivilligorganisationer.

Rastgårdar kyls ner

Hettan påverkar också Frankrikes fängelser med 72 000 intagna, där fängelsecellerna beskrivs som heta ugnar. På det stora fängelset i Paris, Fresnes, har ansvariga beslutat att spruta vatten på rastgården för att kyla ner den.

Enligt vädertjänsten Foreca väntas inte någon liknande värmebölja nå Sverige då en en kallfront norrifrån med nordanvindar pressar ner temperaturen.

– Det kommer inte bli chockkallt och vi får en pust av varmluft över helgen men nästa vecka väntas temperaturerna på västkusten sjunka till mellan 15-18 grader och med svaga till måttliga vindar, säger Erik Rindeskär, meteorolog vid Foreca.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.