Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Hemlösa demonstrerade mitt på Avenyn

Musik, sång, kostymer och järnbojor som släpas nerför Avenyn. Under världsfattigdomsdagen genomfördes en demonstration till stöd för de hemlösa – av de hemlösa.

Sjungandes Cornelis Vreeswijks Somliga går med trasiga skor vandrade ett trettiotal personer från Götaplatsen ner till Gustaf Adolfs torg under onsdagskvällen. Manifestationen fortsatte sedan med tal och mer musik. En av de som deltog i demonstrationen var Puma Mission, som också rappade från den tillfälligt uppbyggda scenen.

– Det var en låt som jag skrev för ett halvår sedan. Budskapet är att aldrig ge sig. Är man fängslad så kan man ta sig ur det. Bara man gör rätt val. Jag är själv hemlös sedan ett dygn tillbaka, säger hon.

Var ska du sova i natt?

– Det blir åtta mil utanför staden. Till dess att det ordnat sig. Men här i staden känner jag mig inte trygg för återfall. Jag är gammal alkoholist och narkoman.

Puma Mission är 30 år gammal och berättar att hon levt som hemlös i Göteborg till och från i halva sitt liv.

– Vi hemlösa, vi finns här. Det går inte att säga vem som är hemlös. Det kan hända vem som helst. Var är det social nätverket här i staden för oss hemlösa? Vi är olika individer hela högen och fungerar olika.

LÄS MER: Ny rapport: Nöden ökar - köer till matutdelning växer

Det speciella med manifestationen är att den sker helt på de hemlösas initiativ och på de hemlösas villkor. Det är Räddningsmissionen och projektet Rättvis teater som arrangerar manifestationen. Gunnar Larsson från Rättvis teater är klädd i fångkläder med en gitarr hängd över axeln.

– Detta är en brukarstyrd demonstration så det är folk som själva är eller har varit hemlösa eller som har någon sorts erfarenhet av utsatthet. De arbetar fram olika strategier för att få det bättre i sina liv. Det här är en av deras strategier.

Nya grupper blir hemlösa

Väl framme på Gustaf Adolfs torg väntade också ett så kallat maktmingel där demonstrationens deltagare fick möjlighet att prata med bland andra Marina Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd och ordförande i social resursnämnd.

– Det vi ser är att hemlösheten ökar i hela Sverige och att det delvis handlar om nya grupper. Det är till exempel fler personer som inte har några sociala problem, som ensamstående mammor med låga inkomster. Det tycker jag är en av de värsta delarna, säger hon.

LÄS MER: Henrik Jutbring ska hitta vägarna framåt

Marina Johansson menar att bostadsbyggandet, eller kanske snarare bristen på bostadsbyggande, är en av de största bidragande orsakerna till hemlöshet. Men även att samhället dras isär.

– Klyftorna i Sverige och Göteborg ökar. Det som har det bra fortsätter ha det bra och får det ännu bättre. Men de som inte lyckas ta sig in i samhället och få arbete får det sämre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.