Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Hells Angels-man fälls för utpressning av utesluten gängboss

En så kallad hang-around till Hells Angels döms till fängelse för försök till grov utpressning mot en utesluten boss i organisationen. Han döms också för grov misshandel mot en annan man och får fängelse i 26 månader.

Det 41-åriga brottsoffret hade varit säkerhetsansvarig och "vice president" i en av den kriminella organisationens avdelningar i Göteborg men blev utesluten och förklarad fredlös.

18 timmar senare, i slutet av mars, kom den tre år yngre hang-around-medlemmen hem till honom och krävde 150 000 kronor och hotade med ett skott i benet.

Därefter gick HA-bossen till polisen och gjorde en anmälan.

LÄS MER: Sparkad HA-boss: "Jag är död"

Den åtalade 38-åringen nekade under rättegången till att ha varit hemma hos den uteslutne HA-bossen, och hävdade att allt denne berättat är påhittat.

Men tingsrätten trodde på den uteslutne HA-mannen vars berättelse "framstår som självupplevd". Till stöd för den fällande domen lägger rätten dessutom de telefonkontakter som dokumenterats mellan de båda männen. I en av dem skriver den utpressade mannen, för att vinna tid, att han ordnat fram hälften av pengarna och får svaret "ok, bra" från den åtalade.

Grov misshandel

38-åringen fälls också för en grov misshandel i december då han slog och sparkade en man som han ansåg haft ihop det med hans flickvän.

Om denna händelse vägrade 38-åringen att svara på frågor under rättegången.

Tingsrätten bedömer misshandeln, som skedde med handskar försedda med knogjärn, som "särskilt rå och hänsynslös".

LÄS MER: Polisens kamp mot Hells Angels i Ale

Den misshandlade mannen, drygt 20 år gammal, och hans kamrat som var med under misshandeln har båda lidit av svåra psykiska besvär sedan den skedde. De äter ångestdämpande medicin och har svårt att sova. De tilldöms 45 000 respektive 29 000 kronor i skadestånd.

38-åringen har ett brottsregister omfattande 19 domar. Bland dem finns ett sexårigt straff 2010 för smuggling av 20 kilo amfetamin.

Familj i Sverige

Mannen är medborgare i ett östeuropeiskt land men något yrkande om utvisning fanns inte från åklagaren.
- Han har varit i Sverige i ett antal år och har barn här. Det är övervägandena som ligger bakom att jag inte yrkat på utvisning i det här läget, säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Hon är i stort sett tillfreds med domen:
- Jag är nöjd att domstolen delar min uppfattning om bevisläget och fäller honom, säger Åberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.