Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Vilde Øines Pedersen
Bild: Vilde Øines Pedersen

Helikopter störtade i Nordnorge

Minst fyra personer har omkommit i en helikopterkrasch utanför Alta i Nordnorge. En svård skadad person har förts till sjukhus och en person saknas. En musikfestival i området har ställts in efter dödsolyckan.

Norsk räddningstjänst bekräftar att fyra personer har omkommit i kraschen.

– Det är korrekt, klockan 18.30 är status sådan att fyra personer har bekräftats omkomna, en person är skadad och har flugits till universitetssjukhuset i Nordnorge medan en person saknas, säger Frode Iversen, räddningsledare vid Hovedredningssentralen Nord-Norge till TT.

Tillståndet för den skadade personen uppges vara allvarligt.

– Tillståndet är kritiskt och instabilt, säger Jan Fredrik Frantzen, kommunikationsrådgivare vid Universitetssjukhuset i Nordnorge, till NRK.

Under kvällen sökte ett stort räddningspådrag efter den saknade personen, bland annat med hjälp av hundar. Sökandet avbröts för natten vid 21-tiden.

Störtade vid fjäll

Helikoptern störtade på lördagseftermiddagen vid ett fjäll sydväst om Alta i norra Norge. Larmet kom klockan 17.06 och klockan 17.40 var första ambulanshelikoptern på plats enligt räddningsledningen.

– Det är inte speciellt svår terräng. Det är relativt nära E6, det går en del vägar upp dit, och vi har haft tre helikoptrar som har kunnat hjälpa till att flytta personal upp till olycksplatsen, säger Iversen.

Olyckan inträffade på lördagseftermiddagen utanför Alta i norra Norge.

Enligt räddningsledningen är det en helikopter av modellen Airbus 360 som har kraschat.

Musikfestival – Høstsprell – pågår i området och enligt arrangören Alta Event flög helikoptern för evenemangets räkning.

– Olyckan har skett några kilometer från festivalen. Deltagare har flugits fram och tillbaka med anledning av festivalen, säger Stig Anton Eliassen från Alta Event till norska TV2.

Det uppges vara en dryg kilometer mellan nedslagsplatsen och festivalområdet.

På Facebook skriver arrangören att festivalens återstående konserter ha ställts in efter chockbeskedet om kraschen.

Festivalledningen skriver vidare alla är i chock, att det som har hänt är djupt tragiskt och att tankarna går till de inblandade i olyckan och deras anhöriga.

Ett kristeam från Alta kommun är på plats i festivalområdet under kvällen och natten för att ge stöd åt festivaldeltagare efter olyckan.

Stort pådrag

Ett stort räddningspådrag är på plats med bland annat räddnings- och ambulanshelikoptrar.

Det finns inga uppgifter om varför helikoptern kraschat. Enligt flera vittnen syntes en kraftig rökpelare över ett stort område vid nedslagsplatsen, andra vittnen har uppgett att de sett höga eldsflammor i området.

Till den lokala nyhetssajten ifinnmark bekräftar en talesperson för transportföretaget Helitrans att den kraschade helikoptern är deras. Helikoptertypen, AS350, har plats för en pilot och fem passagerare, och uppges vara en av de vanligaste helikoptermodellerna i Norge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.