Så hyllas Fadimes kamp mot hedersförtryck

Det har gått 16 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far. Motivet var heder. Hela Sverige skakades av hennes död och kampen mot hedersförtryck fortsätter.

ANNONS
|

Fadime Sahindal dog 2002. Då var hon 26 år. Hon hade berättat i olika medier om det hedersförtryck hon och många andra var utsatta för och också om hur svårt det var att bli tagen på allvar av myndigheterna. Den 22 november 2001 höll hon ett om frågan tal i riksdagen. I januari 2002 mördades hon av sin egen far.

Hennes död blev något av en väckarklocka om hedersvåldets yttersta konsekvens och följdes av långa debatter. Fadime har blivit en symbol för sitt mod och för sin kamp mot hedersförtryck.

Årsdagen av hennes död uppmärksammas varje år av fler olika organisationer. En av dem är riksorganisation Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, bildad av Sara Mohammad, som har egna erfarenheter av hedersförtryck.

ANNONS

- Vi hyllar henne för hennes kärlek till livet, till kärleken, för hennes kamp mot förtrycket och av respekt för att hon offrade sitt liv, säger Sara Mohammad.

Fler drabbade i dag

Inte minst eftersom hedersförtrycket är mer omfattande i Sverige i dag än när Fadime mördades är det viktigt att uppmärksamma frågan, anser Sara Mohammad.

- Samhället viker sig för religiösa och mörka krafter som vill tillbaka till stenåldern i stället för att lyssna på oss överlevare. Jag är själv en av tusentals andra som varit utsatt och som länge har vädjat till politikerna.

Även om såväl den sittande och som den förra regeringen har satsat på information om frågan och uttalat sig mot hedersförtryck, har inget gjorts för att på allvar lösa problemet och utmana de hederskulturer som finns, säger hon.

- Man sätter på plåster men gör inte vad som krävs för att såren aldrig ska uppstå. Man måste se över lagar som möjliggör att barn och ungas framtid skadas. Stoppa könsstympningen och förbjud barnäktenskap.

Visserligen finns en lag mot barnäktenskap, men den har en stor ventil, säger Sara Mohammad.

- Vi har kämpat för att täppa till den - men när en ny utredning  presenterades i december fanns den ändå kvar. Fortfarande kan en 16-åring gifta sig. Man skyller på att vi är EU-medborgare, men Danmark och Nederländerna har lyckats förbjuda det, så då borde det gå även i Sverige. Man är ju barn upp till 18 år och Sverige måste markera att det är helt förbjudet. Punkt slut.

ANNONS

"Fri- och rättigheter ska gälla alla"

Sara Mohammad efterlyser också en egen brottsrubricering för hedersbrott. Och hon undrar var alla de ekonomiska satsningar regeringen så ofta talar om tar vägen.

- Samtidigt får religiösa samfund stora bidrag. Integration har mest kommit att handla om att vi ska ha respekt andra religioner och kulturer. Men vi glömmer att de universella fri- och rättigheterna ska gälla alla.

Internationell konferens

På måndag hålls en internationell konferens för att hedra minnet av Fadime, anordnad av GAPF tillsammans med Socialdemokraterna. Under dagen kommer bland andra Fadimes advokat att tala. Flera internationella gäster deltar också. Under eftermiddagen hålls en debatt mellan Jan Björklund (L), Ibrahim Baylan (S), Isabella Lövin (MP), Anders Jonsson (C), Elisabeth Svantesson (M), Lars Adaktusson (KD) samt Jonas Sjöstedt (V).

GP:s Michael Verdiccio medverkar i ett panelsamtal tillsammans med bland andra Sara Mohammad och Juno Blom, samordnare för frågor som rör hedersförtryck på Länsstyrelsen.

I våras publicerade GP en omfattande granskning av hedersförtrycket. den visade bland annat att minst 527 barn och unga tvångsomhändertagits eller vårdats enligt LVU på grund av hedersproblematik under de senaste tio åren. 90 procent av dem var flickor.

LÄS MER; Här omhändertogs flest barn för hedersförtryck

LÄS MER: Alicia, 12, giftes bort och våldtogs – här möter hon socialen som inget såg

ANNONS

LÄS MER: Barnmorska: "Därför skrev jag oskuldsintyg"

LÄS MER: Regeringens expert kräver lagändring om hedern

Fakta: Fadimedagarna 2018

Från mitten av januari fram till mitten av februari anordna GAPF tillsammans med ett 100-tal stödorganisationer. Fadimedagarna 2018 över hela Sverige. Här är några exempel:

Under lördagen hölls Fadimegalan i Stockholm på temat Jämställdhet eller könsapartheid

Söndagen den 21/1, på årsdagen av Fadimes död, hålls en kransnedläggningscermoni vid Fadimes grav

Måndag den 22/1 anordnas en internationell konferens i Stockholm

Söndagen den 4/2 hålls Fadimegala i Göteborg på Konserthuset. Medverkar gör bland andra artisten Sara Varga, författaren Lars Åberg och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson

Källa: GAPF

ANNONS