Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Rashid vet inte ens om han kommer att få stanna i Sverige .

Rashid: Rädd att bli förskjuten av familjehemmet

När pappan fick veta att sonen var gay fick Rashid fly för sitt liv. Nu är han rädd för att familjehemmet i Sverige ska straffa honom om de får veta. Eller att han ska tvingas återvända till Iran.

Rashid är 17 år och ger ett djupt allvarligt intryck. Han är orolig för att hans fosterfamilj ska förskjuta honom. Han vet inte ens om han kommer att få stanna i Sverige . 
– Jag kände förtroende för min gode man och berättade för honom att jag är gay. Då slutade han. Han sa inte varför, men jag tror det var för att han inte ville ha med mig att göra efter att jag berättat, säger Rashid.

Han kom till Sverige för drygt ett och ett halvt år sedan. Nu bor han i ett familjehem i Västsverige. Han söker asyl och väntar på besked från Migrationsverkets efter att han har gjort en medicinsk åldersbedömning.

Uppväxt i Iran

Rashid och hans familj kommer ursprungligen från Afghanistan. Familjen lämnade Afghanistan redan när Rashid var liten pojke och det var i Iran han växte upp.
– Min far är väldigt religiös. När han fick veta att jag var homosexuell misshandlade mig så svårt att jag inte kunde stiga ur sängen på flera dagar. Han tyckte att jag hade dragit skam över familjen.  

Rashid säger att han fruktade för sitt liv. Hela familjens heder stod på spel om det skulle komma fram till andra att han var gay. Skammen kunde inte bli större och ingen skulle vilja gifta sig med hans syster. 

Lämnade sin familj

Så snart han kände sig stark nog att stå på benen igen efter misshandeln bestämde han sig. Han smög sig upp och letade fram pengar som han visste att hans mamma hade sparat och gömt. Han tog dem och lämnade sin familj. 
– Jag var tvungen. För att överleva. 

Via Turkiet tog han sig med båt över till Grekland, hela vägen genom Europa och efter några månader kom han till Sverige. Väl här placerades han i ett familjehem av socialtjänsten .

Oro över hur familjen ska reagera

Familjen han nu bor hos kommer själva från Iran och Rashid är rädd för att de har samma syn på homosexualitet som hans egen släkt. 
– I familjehemmet är det mycket stränga regler som gäller och de säger att om det inte passar får jag inte bo kvar.
Pappan i familjehemmet har nyligen fått reda på Rashids sexuella läggning. Rashid vet ännu inte vad det kommer att innebära, men känner en stark oro för att han ska bli lika illa behandlad som han blev i Iran.

Vågar inte berätta

Han önskar att han bodde i en familj som accepterar honom för den han är, men det är inget han vågat ta upp med socialtjänsten. De vet inte hur han har det.  Hos föreningen Homan känner han sig trygg, kan vara öppen och dela sina erfarenheter med andra i liknande situation, säger han.
– Här är de snälla. De är det enda stöd jag har.

Fotnot: Rashid heter egentligen något annat.

Här finns hjälp att få
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.