Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Enormt gensvar på GP:s granskning

Reaktionerna har strömmat in till GP efter granskningen #hedersflickorna, Sveriges största skildring av hedersförtrycket. Men ämnet, som kallats "vår tids största jämställdhetsfråga", ses fortfarande som tabu av många.

I GP:s granskning, som är den största i sitt slag i Sverige, har vi kunnat berätta om minst 527 fall av barn och unga som omhändertagits på grund av hedersproblematik runt om i Sverige de senaste tio åren. 

UNIK DATABAS: Här kan du läsa om alla 527 fall

Utöver mängder av artiklar och avslöjanden, har granskningen även resulterat i en unik databas där man kan läsa om samtliga 527 omhändertaganden som gjorts runt om i Sverige. Det handlar om barn som isolerats, misshandlats och bränts med köksverktyg för att de till exempel haft en pojkvän eller för att de tagit av sig slöjan. En del barn har blivit bortgifta och sålda för pengar.

Läs även: Bortgifta och sålda - 254 barn riskerade tvångsgifte

Ministern: "Väldigt bra"

– Tack för en enormt viktig granskning. Äntligen uppmärksammar en tidning denna fråga rejält! säger en kvinna som ringt in.

– Det är väldigt bra att den här granskningen görs och jag är förstås upprörd över att det ser ut som det gör, säger Åsa Regnér (S), barn- äldre och jämställdhetsminister om granskningen.

"Viktig granskning av Göteborgs-Posten. Svik inte #hedersflickorna. Vår tids största jämställdhetsfråga" kommenterade kommunalrådet Helene Odenjung (L) på Twitter.

"En omskakande tidsdokumentation"

Granskningen har också uppmärksammats av ledarskribenter på bland annat Sydsvenskan, Kristianstadsbladet och Expressen. 

"En omskakande tidsdokumentation över ett problem som inte borde finnas i världens mest jämställda land" skriver GT:s ledarskribent Csaba Perlenberg om GP:s granskning.

Läs även: Nazek - "Jag var alldeles lerig och blodig"

Flera drabbade personer har hört av sig och velat berätta om sin egen uppväxt präglad av hedersförtryck.

"Det är så viktigt att man belyser dessa problem så barn och ungdomar får en möjlighet till ett normalt liv. Genom att upplysa folk sätter ni press på både de föräldrar som fortfarande har en medeltida syn på livet, och på de myndigheter i Sverige som jobbar med frågorna!" skriver en läsare.

Text om bortgifta Alicia delad över 10 000 gånger

En text som väckt särskilt starka reaktioner är reportaget om 12-åriga Alicia från Göteborg som giftes bort och våldtogs i Irak innan hon därefter blev mamma. Tillsammans med GP sökte hon upp socialtjänsten i Angered som inte såg något, tio år senare.  Reportaget delades i veckan över 10 000 gånger på Facebook, bland annat av föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime.

"Gråter och skakar av ilska samtidigt. Tack för att du skrev om Alicia" skriver en av många läsare som hört av sig till GP.

Läs mer: Alicia, 12, giftes bort och våldtogs - här möter hon socialen

Fortsatt tabubelagt ämne

Många reaktioner kommer också från läsare som upplever att frågan är fortsatt känslig att diskutera.

"Skrämmande hur det blivit i Sverige och vilket svek det är mot alla dem som utsätts för hedersförtryck. Har sagt själv i snart 10 års tid att detta är ett av politikernas största svek mot folket men man blir kallad rasist så fort man nämner något som låter illa om andra människor" skriver läsaren Niklas.

Läs även: 527 unga offer för hedern

"Tyvärr vågar man inte säga för mycket själv offentligt då man tyvärr blir stämplad som rasist. Jag är själv gift med en kvinna från Mellanöstern som lämnat allt sånt bakom sig. Toppen att ni skriver om det!" skriver en annan läsare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.