Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: HD grusade Donald Trumps sista möjlighet

USA:s högsta domstol, HD, avslog försöket att underkänna röster i Pennsylvania. Därmed har Donald Trump uttömt möjligheterna att upphäva valresultatet. Elektorerna avgör på måndag.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Tiden har gått ut för delstaterna (förutom Kalifornien) att officiellt fastställa sina valresultat. Det betyder att Joe Biden fått 306 elektorsröster och Donald Trump 232. Marginalen för att vinna är 270.

Ett femtiotal överklaganden av Trumps juridiska team har avslagits i domstolar. Den sista möjligheten för Trump var att föra frågan till Högsta Domstolen. Det skedde i sista stund och gällde brevrösterna i Pennsylvania som Trump ville få underkända. Pennsylvanias lag om brevröstning i val röstades igenom med en republikansk majoritet 2019.

HD avslog en grupp republikaners begäran med en enda mening timmarna innan tidsfristen gick ut för när delstaterna formellt skulle certifiera valresultaten.

LÄS MER: HD: Tummen ner för Trumpkampanj i Pennsylvania

Ville att HD skulle avgöra

Donald Trump har vid flera tillfällen sagt att han utgår från att HD skall ha ”modet att göra rätt” när valresultatet ifrågasätts. Tre av de nio domarna har utsetts av honom och den senaste – Amy Coney Barrett – godkändes av senaten och tillträdde bara en kort tid före valdagen. Övervikten i konservativ riktning är sex mot tre i HD. Det fanns ingen avvikande mening angiven i HD:s beslut om rösterna i Pennsylvania.

Det är ett svårt bakslag för Donald Trump som hoppats på att HD skulle avgöra till hans fördel. Det finns nu inga möjligheter kvar att förändra valresultatet även när försök görs att ifrågasätta både det amerikanska valsystemet och hur valen genomförts i olika valdistrikt i delstaterna.

Trumps juridiska team har hävdat att Högsta Domstolen skulle kunna avgöra på samma sätt som 2000. Då hade inte rösterna räknats färdigt i det avgörande valdistriktet i West Palm Beach i Florida och HD satte stopp för ytterligare domstolsbehandlingar och fortsatt rösträkning vid tidpunkten då elektorerna skulle utses. I det läget hade George W Bush en liten övervikt. Till sist hängde hela presidentvalet på omkring 500 röster i valdistriktet.

Omtvistat val

Valet 2000 är fortfarande omtvistat men Al Gore har aldrig hävdat valfusk, trots de märkliga turerna, och gratulerade Bush till segern. Gore deltog också – som avgående vicepresident – vid Bush installation som ny president.

Donald Trump hävdade valfusk även i valet 2016 som han vann i elektorsröster räknat. Hilllary Clinton fick omkring tre miljoner fler röster än Trump totalt vilket han hävdade berodde på avancerade oegentligheter. De utredningar som gjorts har visat att inga avgörande felaktigheter förekom. Hillary Clinton ifrågasatte inte att Trump vunnit och gratulerade honom till segern.

Redan inför valet 2016 sade Trump att han inte tänkte erkänna valresultatet om han förlorade. Han upprepade samma sak i år. Men denna gång var Bidens segermarginal i röster räknat större än Clintons, omkring sju miljoner röster och segern i elektorsröster är betryggande.

LÄS MER: Snart är ”Safe Harbor” här

Rekord i valdeltagande

Trump tänker fortsätta att piska upp stämningen mot det amerikanska valsystemet trots HD:s avslag. Opinionsmätningar visar att över 50 procent av tillfrågade republikaner fortfarande tror att valet var riggat till Trumps nackdel.

Valdeltagandet var det högsta i modern tid, omkring 66 procent. Både republikanerna och demokraterna mobiliserade. Donald Trump uppmanade sina väljare att inte brevrösta medan demokraterna manade sina väljare att använda sig av alla valmöjligheter – brevröstning, förtida röstning i vallokalerna och röstande i vallokalerna på valdagen.

Misstänkliggörandet av brevröstning kan ha haft en marginell negativ inverkan på valresultatet för Trump.

Fortfarande har ledande republikaner - som senatens majoritetsledare Mitch McConell – inte öppet erkänt att Joe Biden vunnit valet. HD:s klara avslag är dock avgörande. På måndag lägger elektorerna sina röster. Den 6 januari tar representanthuset mot elektorsrösterna och räknar dem. Trump pressar republikanska kongressledamöter att ifrågasätta elektorsrösterna. Men det påverkar inte utgången. Joe Biden svärs in som ny president den 20 januari vare sig Donald Trump erkänner valresultatet eller inte.

LÄS MER: Rudy Giuliani förväntas lämna sjukhuset snart

LÄS MER: Donald Trumps kryphål för att så misstanke