Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s transportminister Pete Buttigieg lyfter frågan om USA:s demokrati nu kommer stangera, skriver Britt-Marie Mattsson. Bild: Jacquelyn Martin/GP
USA:s transportminister Pete Buttigieg lyfter frågan om USA:s demokrati nu kommer stangera, skriver Britt-Marie Mattsson. Bild: Jacquelyn Martin/GP

Britt-Marie Mattsson: Har USA:s demokrati nått sin topp?

Är den amerikanska demokratin på väg utför? USA:s transportminister Pete Buttigieg ställer frågan sedan ett utkast i HD mot aborter läckt ut. Buttigieg oroas för att mycket som tas för givet snabbt kan försvinna.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Pete Buttigieg framträdde nyligen vid ett seminarium där han påpekade att under hela hals livstid – och långt innan dess – så har utvecklingen i USA gått mot mer frihet och utökade mänskliga rättigheter. Men kanske, resonerade Buttigieg, så kommer inte ribban att höjas längre utan tvärtom sänkas när alltfler inskränkningar görs som begränsar människors frihet.

Buttigieg var demokratisk presidentkandidat i det senaste presidentvalet. Han var den förste öppet homosexuelle kandidaten som ställde upp och talade med värme om livet med sin man och två små barn. Joe Biden utsåg honom efter valet till transportminister i sin regering.

Och det är inte bara den nationella rätten till abort – som beslutades av HD 1973 – som Buttigieg fruktar ligger i farozonen med det nya beslut som kan fattas av den konservativa majoriteten i domstolen. Det finns en rad mänskliga rättigheter som därefter i rask takt kan försvinna.

Hårt tillkämpade rättigheter

Amerikaner brukar kalla USA för världens största och viktigaste demokrati. Men det var en svår väg att komma dit. Inbördeskriget mellan nord och syd – med slaveriet i södern i centrum – hotade att spränga sönder den unga nationen. Och det går inte att överskatta ansträngningarna för hur nord och syd kunde hållas samman efter kriget då slaveriet avskaffats. Att det var först på 1960-talet som svarta och vita fick på papperet lika rättigheter var resultatet av medborgarrättsrörelsen med Martin Luther King i spetsen och de demokratiska presidenterna John F Kennedys och Lyndon Johnsons beslut att lagstifta.

Rasismen lever kvar i USA, som inte heller är ett jämställt land, men steg för steg har landet utvecklats med mänskliga rättigheter och frihet i förgrunden. Frihet är dessutom det ord som amerikaner mest förknippar med USA.

Men Buttigieg satte fingret på den ömma punkten att USA måste förtjäna sin självpåtagna roll som föredöme. Han fruktar att USA är på väg att sluta utvecklas uppåt och i stället faller nedåt. Och han ser tecknen både i den konservativt dominerade Högsta domstolen och i republikanskt styrda delstater.

Buttigieg talade om homosexuellas rättigheter, som för inte så länge sedan var kraftigt kringskurna, och om hbtq-personers utsatta situation. Skall till exempel Floridas nya lag om att inte hbtq-frågor får nämnas i skolan innebära att Pete Buttigies barn inte kan tala om att de har två pappor hemma? Kan ens samkönade äktenskap vara giltiga utanför de demokratiskt styrda delstater där de registrerats?

Och vad innebär ett förbud mot aborter i ett större sammanhang? Skall assisterad befruktning utanför kvinnans kropp, IVF, vara tillåtet? Mississippis republikanske guvernör Tate Reeves svävande inte på målet när han nyligen fick frågan i en tv- intervju, han vägrade helt enkelt att svara och hänvisade till att livet börjar vid befruktningen i kvinnans kropp. Inte heller incest och våldtäkt eller när fostret är så skadat att det inte kan överleva förlossningen skall vara skäl för att avsluta graviditeten.

Trump eroderade grunden för demokratin

Kvinnoklinikerna – som ofta slarvigt kallas för abortkliniker – kan troligen inte heller tillåtas vara öppna trots att de bedriver sjukvård och sociala insatser på många plan.

Och republikanerna har dessutom satt ett grundskott för USA som "världens främsta och största demokrati" genom att acceptera Donald Trumps oriktiga påstående att han förlorade presidentvalet 2020 på valfusk. Trump vidhåller sitt falska påstående och inte ens topprepublikaner vågar säga emot av rädsla för att väcka den förre presidentens missnöje.

I en rad republikanskt styrda delstater inskränks nu även möjligheterna att rösta med lokala beslut om färre vallokaler, borttagna röstbrevlådor och ingen möjlighet att poströsta vilket höjde valdeltagandet 2020.

Att Trump konsekvent hävdar att etablerade medier förmedlar "fake news", falska nyheter, har bitit sig fast och har plockats upp av Vladimir Putins Ryssland och används för att misstänkliggöra all utländsk rapportering från Ukraina.

Pete Buttigieg frågar vad USA vill vara. En nation byggd på frihet och mänskliga rättigheter som ser framåt och uppåt för att utvecklas ytterligare. Eller ett land som springer baklänges med risken att vara allt annat än ett föredöme.

LÄS OCKSÅ: USA:s abortstrid kan påverka andra länder

LÄS OCKSÅ: Läckt dokument visar att aborträtten hotas i USA

LÄS OCKSÅ: Tomma hot när Trump talade om att lämna Nato