Här är alla iphone-telefoner genom åren

Sedan den första Iphone-luren såg dagens ljus 2007 har Apple hunnit släppa 14 nya modeller. Här har vi samlat dem alla.

ANNONS

I januari 2007 visade Steve Jobs upp den första iphone-modellen, ibland kallad Iphone 2G, som skulle komma att förändra mobilanvändandet för en lång tid framöver. Pekskärmar var förvisso inget nytt, inte heller smarta mobiler. Men Apple lyckades göra den till en produkt som många suktade efter.

”iPhone är en revolutionerande och fascinerande produkt som bokstavligen ligger fem år före alla andra mobiltelefoner”, säger Steve Jobs, Apples CEO. ”Vi är alla födda med det bästa pekdonet - våra fingrar - ett faktum som vi utnyttjat på iPhone för att få det mest nyskapande användargränssnittet sedan musen", sade Jobs i en presentation.

ANNONS

"The Jesus phone" hade anlänt.

Vi har samlat alla Iphone-modeller som släppts de senaste nio åren och sammanfattat de viktigaste uppgraderingarna.

IPHONE (2007)

Den första iphone-modellen visades upp i januari 2007 efter flera månaders spekulationer och rykten. Trots enorma förväntningar läckte inga bilder av telefonen ut i förväg och Steve Jobs kunde leverera det numera klassiska "one more thing..." för en jublande publik. Det enkla grafiska gränssnittet var före sin tid liksom den avskalade formen.

IPHONE 3G (2008)

Den första iphone-modellen att få officiell svensk lansering. Den var dubbelt så snabb som föregångaren, hade inbyggd GPS och precis som namnet skvallrade fick vi 3G-surf. Formfaktorn hade också ändrats något med den nya modellen. Viktigast av allt: Man kunde nu ladda ner appar via en App Store.

IPHONE 3GS (2009)

Apples första S-modell var i stort sett bara en något mer kraftfull version av sin föregångare med smärre estetiska förändringar. Tic-tac-modellen, där de lanserade mindre uppdateringar vartannat år, var född.

IPHONE 4 (2010)

Ny siffra betyder ny formfaktor. Facetime och retina-skärm var andra uppdateringar.

IPHONE 4S (2011)

Iphone 4S och iOS 5 kom med över 200 nyheter, bland de viktigaste var röstassistenten Siri och iCloud.

IPHONE 5 (2012)

ANNONS

Den kanske största förändringen var att telefonen växt på höjden och att skärmen fåttdet mer film- och tv-anpassade16:9-formatet. Den gamla 30-pinkontakten byttes ut mot nya lightning-standarden. Det gick också att surfa i 4G.

IPHONE 5S (2013)

Fingeravtrycksläsaren Touch ID lanserades och dömdes inledningsvis ut integritetskränkande och som en säkerhetsrisk.

IPHONE 5c (2013)

Apples första försök till en budgetlur. Iphone 5c var mer eller mindre en Iphone 5 i nya färgglada skal.

IPHONE 6 (2014)

Iphone 6 fick inte bara helt nytt formspråk, den fick också en större skärm. Bland nyheterna kan nämnas förbättrad kamera och möjlighet att spela in video i 1080.

IPHONE 6 PLUS (2014)

För första gången släppte Apple en större Iphone-modell med tilläggsnamnet Plus. Många hurrade över att Apple äntligen släppt en "phablet" medan andra rynkade på näsan och menade att Steve Jobs hade vänt sig i graven. Pluset visade sig inte bara gälla skärmstorleken utan också extrafunktioner som optisk bildstabilisator. Och vem kan glömma "bendgate"?

IPHONE 6S (2015)

Med S-modellen introducerade Apple 3D-touch eller force touch, en tekniksom gjorde det möjligt att få fram fler val genom att trycka lite hårdare på skärmen.

IPHONE 6S Plus (2015)

Främsta skillnaden mellan 6S och 6S Plus fortsätter vara skärmstorleken, en något bättre batteritid och optisk bildstabilisator.

ANNONS

IPHONE SE (2015)

Det blev ingen ny C-modell. Istället överraskade Apple många med att lansera Iphone SE som i många och mycket var en Iphone 6S i ett fyra år gammalt skal.

IPHONE 7 (2016)

Iphone 7 bjöd på få överraskningar från fjolåret. Skalet var mer eller mindre exakt samma som de två tidigare modellerna men gick nu att få i två nya färger, bland annat mattsvart. Processorn var något snabbare och kameran och blixten något bättre, men det stora chocken var att hörlursuttaget var borta.

IPHONE 7 PLUS (2016)

Den större plusmodellen kom med två linser, en vidvinkel och en optisk zoom. Nu går inte inte bara att komma närmare objektet, de dubbla kamerorna var viktiga för att skapa detkonstgjorda skärpedjupet som Apple gjorde ett stort nummer av.

ANNONS