Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handelskammaren: Ta det med en nypa salt

Brexit får små effekter på Göteborgs näringsliv – det menar Västsvenska Handelskammaren. …– Vi tror inte att handeln kommer att påverkas negativt på längre sikt, säger Handelskammarens vd Johan Trouvé.

Han pratade under fredagen med lokala medlemsföretag som har Storbritannien som viktig marknad. Både företagen och Handelskammaren tycker att oron för minskad handel är överdriven.
– Vi tror man ska ta det här med en nypa salt och inte dra för höga växlar på det. Brexit är ett gigantiskt politiskt misslyckande, som skapar stor oro och osäkerhet både politiskt och på finansmarknaderna. Men på lång sikt behöver det inte påverka vår handel med Storbritannien negativt, säger Johan Trouvé.
Han tror att EU och Storbritannien på sikt tecknar ett handelsavtal liknande det EES-avtal unionen i dag har med bland andra Norge, Liechtenstein och Island.
– Då blir det lite krångligare att handla med Storbritannien, men på sikt bör det inte få några större följder för handeln mellan Sverige och Storbritannien. Västsvenska företag är skickliga på handel med hela världens länder. Därför kommer man hitta nya sätt även för den engelska marknaden, säger Johan Trouvé.
Storbritannien är i dag en av Göteborgsregionens viktigaste handelspartners. Förra året var landet vår femte största exportmarknad – totalt sålde de göteborgska företagen då varor för runt tolv miljarder kronor till britterna. Samtidigt importerade vi varor från Storbritannien för drygt 13 miljarder kronor, enligt Business Region Göteborg. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.