Hamburgerrestaurangen, som ligger i centrala Göteborg, har fått anmärkningar på åtta olika punkter, skriver Göteborg Direkt som var först med nyheten. Bland annat har miljöförvaltningens inspektörer hittat flugor i köket, och man ska ha upptäckt silverfiskar i en filt som någon tryckt in under arbetsbänkarna. Silverfiskar ska även ha hittats i den behållare restaurangen förvarar salt.
Förvärrats sedan inspektion
Inspektionen ären uppföljning från en kontroll som skedde i maj. De brister som då uppmärksammades har inte blivit lösta, och listan över åtgärder har till och med blivit längre.
Inspektörerna har bland annat noteratatt fläktarna i ett av kylskåpen var fulla av svartmögel. I rapporten skriver de att restaurangen var "väldigt smutsig" med bland annat matrester på handtag till kyl, frys, kylbänkar och vattenkranar. Miljöförvaltningen menar att detta ökar risken för spridning av bakterier i kundernas mat. Vidare ska varor varit oförpackade och utsatta för "kondensvatten" som droppar ner från taket i kylskåpet.
Riskerar dryga böter
Det är dock inte bara hygienen som restaurangen brustit på. Inspektörerna skriver att en glutenfri vara varit i kontakt med en motsvarande som inte var glutenfri.
Hamburgerrestaurangen har nu på sig till nästa inspektion att åtgärda problemen, annars blir de bötfällda med 40 000 kronor – 5 000 kronor per område som de brustit på.
Här är samtliga punkter restaurangen behöver åtgärda:
- Förbättra arbetssättet kring nedkylning av varor.
- Livsmedel måste förvaras i temperaturer där risken för hälsofarliga organismer minimeras.
- Förbättra rengöringen av lokal och inredning.
- Införa rutiner som säkerställer att flugor och silverfiskar inte finns i lokalen.
- Se till att förbättra handhygien vid hantering av livsmedel.
- De glutenfria hamburgerbröden måste bli säkrare för kunder.
- Livsmedel fårinte förorenas av kondensvatten i kylar.
- Inredning och utrustning måste vara i så pass gott skick att rengöring kan göras effektivt.
Källa: Miljöförvaltningen