Hamburgerrestaurang hade silverfiskar i köket - riskerar böter

En hamburgerrestaurang i centrala Göteborg riskerar att få böta 40 000 kronor. Det framgår ur ett dokument från miljöförvaltnings livsmedelsinspektörer.

ANNONS
|

Hamburgerrestaurangen, som ligger i centrala Göteborg, har fått anmärkningar på åtta olika punkter, skriver Göteborg Direkt som var först med nyheten. Bland annat har miljöförvaltningens inspektörer hittat flugor i köket, och man ska ha upptäckt silverfiskar i en filt som någon tryckt in under arbetsbänkarna. Silverfiskar ska även ha hittats i den behållare restaurangen förvarar salt.

Förvärrats sedan inspektion

Inspektionen ären uppföljning från en kontroll som skedde i maj. De brister som då uppmärksammades har inte blivit lösta, och listan över åtgärder har till och med blivit längre.

Inspektörerna har bland annat noteratatt fläktarna i ett av kylskåpen var fulla av svartmögel. I rapporten skriver de att restaurangen var "väldigt smutsig" med bland annat matrester på handtag till kyl, frys, kylbänkar och vattenkranar. Miljöförvaltningen menar att detta ökar risken för spridning av bakterier i kundernas mat. Vidare ska varor varit oförpackade och utsatta för "kondensvatten" som droppar ner från taket i kylskåpet.

ANNONS

Riskerar dryga böter

Det är dock inte bara hygienen som restaurangen brustit på. Inspektörerna skriver att en glutenfri vara varit i kontakt med en motsvarande som inte var glutenfri.

Hamburgerrestaurangen har nu på sig till nästa inspektion att åtgärda problemen, annars blir de bötfällda med 40 000 kronor – 5 000 kronor per område som de brustit på.

Här är samtliga punkter restaurangen behöver åtgärda:

  1. Förbättra arbetssättet kring nedkylning av varor.
  2. Livsmedel måste förvaras i temperaturer där risken för hälsofarliga organismer minimeras.
  3. Förbättra rengöringen av lokal och inredning.
  4. Införa rutiner som säkerställer att flugor och silverfiskar inte finns i lokalen.
  5. Se till att förbättra handhygien vid hantering av livsmedel.
  6. De glutenfria hamburgerbröden måste bli säkrare för kunder.
  7. Livsmedel fårinte förorenas av kondensvatten i kylar.
  8. Inredning och utrustning måste vara i så pass gott skick att rengöring kan göras effektivt.

Källa: Miljöförvaltningen

ANNONS