Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Halt på flera ställen i Göteborg – kommunen ser över rutinerna

En längre period av minusgrader och snö har gjort att stora delar av Göteborgs gator nu täcks av is. Jasmine Bohlman har i flera dagar uppmanat kommunen att göra något åt halkan – utan att få gehör.
– Folk åker nästan skridskor på hela Haga Nygata, säger hon.

Jasmine Bohlman bor själv i Haga och berättar att hon ser folk som har svårt att ta sig fram på gatorna varje dag.

– Jag har själv varit nära på att ramla. När jag gick till affären härom dagen som bara ligger några hundra meter bort såg jag fyra personer som ramlade, säger hon.

LÄS MER: Halkan orsakar högt tryck på ortopeden i Göteborg

För tre dagar sedan hörde hon av sig till kommunen för att påpeka att gatorna behövde sandas men fick först till svar att det inte var kommunens ansvar.

– De menade på att det är bostadsbolagens ansvar att sanda trottoarerna. Men när jag sa att det även gällde andra gator där bilar kan köra fick jag som svar att de skulle skicka en sandbil.

Fortfarande inte sandat trots flera dagar av kontakt

Någon sandbil dök dock inte upp och Jasmine Bohlman kontaktade kommunen ännu en gång.

– Jag ringde igen och fick prata med en annan person som sa att hon skulle försöka trycka på så att de kunde komma med en sandbil. Men det är fortfarande inte sandat. Jag har sett att flera av innergårdarna blivit sandade nu och även vissa trottoarer men det hjälper ju inte om kommunen inte sandar vägarna också. Hela Haga är ju nästan som en gågata och det rör sig dessutom många äldre här. Det är fruktansvärt när man ser att de halkar, säger hon.

Gatorna i Haga är isiga och behöver sandas, menar Jasmine Bohlman. Bild: Olof Ohlsson
Gatorna i Haga är isiga och behöver sandas, menar Jasmine Bohlman. Bild: Olof Ohlsson

Att det är halt på vissa ställen i staden är något som kommunen är medveten om.

– Det är inget försvarstal men vi har haft lite problem med snöröjning och att motverka halka. Dels för att folk är sjuka av lite olika orsaker och vädret har också försvårat arbetet. Tyvärr har fordon redan hunnit packa snön på vissa ställen innan vi har hunnit snöröja. När solen sedan legat på och det smälter lite och det sedan blir kallt igen blir det väldigt blankt och halt, säger Håkan Johansson, planeringsledare på trafikkontoret.

”Förstår folks frustration”

Han menar dock att folk inte ska behöva ringa och klaga flera gånger innan åtgärder sätts in och att kommunen ska se över sina rutiner.

– Jag förstår folks frustration. Jag vet inte vad som har hänt i just detta fallet med Haga men jag kommer utreda detta. Det finns ju uppenbarligen en kommunikationsmiss, säger han.

LÄS MER: Kommunens uppmaning: Gå inte ut på Delsjöarnas is

Att det är halt ute nu märks också på Sahlgrenskas ortopedklinik där antalet patienter med benbrott ökat de senaste veckorna.

– Det är framförallt handleds- och fotledsbrott. I flera år nu har vintern varit ganska mild med bara enstaka halkepisoder men nu har det varit ett ihållande högt tryck i några veckor, säger Magnus Karlsson, överläkare på Sahlgrenskas ortopedklinik, och fortsätter:

– Sen tycker jag absolut att man ska passa på att vara ute och njuta av det fina vädret men jag uppmanar till försiktighet. Broddar eller skor med dubbar är gôrbra.

LÄS MER: Full fart i pulkabacken – när snön äntligen kom

Vill man få tag på broddar att sätta på sina skor kan man dock behöva leta lite. På flera apotek runt om i staden har man också märkt av halkan då broddarna sålt slut.

– Det ser ut som att broddarna är slut på många apotek i Göteborgstrakten men det finns en del alternativ att köpa via e-handel istället, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket AB.

Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Catrine Hansson, 32, Linnéstaden


Hur sköter kommunen halkbekämpningen tycker du?
– Jag tycker att den har skötts relativt bra, åtminstone i mitt område. Det är klart att det är vissa kala fläckar men det har varit sandat och plogat. Det jag har tänkt på är i andra delar av stan som det inte har varit lika bra, inne i centrum till exempel.
Har du halkat själv?
– Jag har varit nära att halka men jag har aldrig fallit. Jag försöker undvika de kala fläckarna.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Niels Erichsen, 77, Masthugget


Hur sköter kommunen halkbekämpningen tycker du?
– Jag går varje förmiddag runt Slottsskogen och jag tycker att det är ganska bra här. Det är grusat och sandat så jag har inte halkat någon gång. Jag rör mig inte så mycket i övriga stan. Det ska man inte göra vid min ålder så jag håller mig hemma.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Moa Olin, 32, Högsbo


Hur sköter kommunen halkbekämpningen tycker du?
– Det är olika i olika områden. Jag kör ju barnvagn eller bär på ett barn nästan hela tiden så det är ju viktigt att det inte är halt. Vissa gator är bra men ibland kommer man in på en väg där det inte är sandat eller skottat.
Har du halkat själv?
– Jag har halkat men inte allvarligt.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

Per Singsjön, 25, Högsbo


Hur sköter kommunen halkbekämpningen tycker du?
– Det är väl bra på vissa ställen och sämre på andra. Jag bor i södra Högsbo och där har det varit väldigt halkigt på senaste. Det är väldigt dåligt grusat och man måste se sig för när man är ute och går helt enkelt.
Har du halkat själv?
–Ja det har jag. Som tur är hade jag på mig tjocka handskar så jag tog emot mig i fallet men jag kan tänka mig att är man lite äldre än jag är så hade det nog kunnat vara lite värre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.