Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Högt tryck på passansökningar

Under coronapandemin har många svenskar lämnat sina pass orörda. Men sedan reserestriktionerna lättades har väntetiderna för att ansöka om pass blivit allt längre. Nu uppmanar polisen alla som inte ska resa i sommar att vänta med sina passansökningar.

Efter att ha hemestrat under pandemin planerar nu fler och fler svenskar att resa utomlands. Ansökningarna om pass är därmed många, och enligt polisen har vissa expeditioner en väntetid på upp till sju veckor. Längst är väntetiderna i storstäderna.

– Problemet är ju att vi har fått in väldigt många ansökningar om pass på grund av pandemin, så därför uppmanar vi de som kan att om möjligt avvakta med passansökan tills proppen är avklarad, säger Christer Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

LÄS MER: Enklare att resa igen – vaccinpass från 1 juli

Fler som ansöker om färre tider

Varje år hanteras miljontals ansökningar om pass och nationella id-kort i Sverige. Men under pandemin har mer än en halv miljon pass gått ut utan att förnyas. Antalet bokningsbara tider har även begränsats för att minska smittspridningen på passexpeditionerna.

Trycket på passansökningar är således högt, och polisen uppmanar därför alla som inte har planerat att resa utomlands i sommar att vänta med sin ansökan.

– Det är ansträngt läge i alla delar av regionen, så vet man med sig att man inte ska åka iväg under sommaren så kanske man kan vänta med att ansöka om nytt pass just nu, säger Christer Fuxborg.

Fingeravtryck tillkommer

Från och med 2022 kommer passen och id-korten också få ett nytt utseende. Detta för att anpassa dem till EU-standarden.

– På passen kommer det bara att vara små förändringar, men den största skillnaden vad gäller de nationella id-korten är att det tillkommer fingeravtryck. Vi genomför ständiga förbättringar, och när kvaliteten ökar blir det svårare och svårare att förfalska id-handlingarna, säger Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen.

Från och med den 15 juli kommer polisen att öka besökskapaciteten och kan därmed hantera ett större antal passansökningar.

För att öka hanteringstakten av passansökningar framhåller polisen att man kan genomföra ansökan varsomhelst i landet och att de som har möjlighet att ansöka om pass på en annan ort därmed kan korta sin väntetid avsevärt. Man överväger även att ha öppet för passansökningar kvällstid och helg.

LÄS MER: Så här skaffar du ditt vaccinpass

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.