Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högrycket fortsätter: "Uppemot 30 grader i helgen"

Soldyrkande göteborgare flockas längs gator och i parker – och i helgen blir det ännu varmare.
– Det är svårt att säga vad värmen kommer ifrån, säger Per Holmberg, meteorolog hos Foreca.

Efter en lång vinter har de senaste veckorna präglats av strålande solsken och höga temperaturer. Och värmen fortsätter att hålla i sig. Göteborgarna kan nämligen vänta sig en riktig toppenhelg – i varje fall vädermässigt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Högtrycket kommer att ligga kvar, det blir fortsatt uppehåll och temperaturerna ökar ännu mer.

– Det ser väldigt lovande ut. Uppehåll, soligt och varmt väder. Det kommer bli betydligt varmare än det är nu, det kan bli uppemot 30 grader, säger Per Holmberg, meteorolog hos Foreca.

"Kommer söderifrån"

Per Holmberg berättar att de varma vindarna kommer söderifrån, men att det är svårt att specificera exakt vad det är som har orsakat värmeböljan i Sverige.

– Det är svårt att säga vad det kommer ifrån. Det har gått så många dagar nu, det snurrar i ett virrvarr. Men det är söderifrån i varje fall.

Det är inte bara göteborgarna som blir bortskämda. Per Holmberg intygar att även huvudstaden nåtts av solens varma strålar.

– Det är lika varmt i Stockholm, säger han.

Meteorologens bästa soltips

De senaste veckorna har göteborgarna flockats på uteserveringar, stränder och i parkerna. Per Holmberg själv föredrar att ta sig till ett vattendrag när det vankas sol och värme.

– Själv gillar jag att bada när det blir varmt. Man måste svalka sig.

Händer det att ni meteorologer ses och tar ett dopp tillsammans?

– Det kan nog hända att man samlas och badar någon gång, men det är inget jag har varit med om. Det är väl som med alla andra, säger Per Holmberg.

För den som inte hinner ta sig ett dopp i helgen är hoppet inte ute. Sommarvärmen ser ut att hålla i sig ett tag till. Det har tidigare varnats för åskskurar under nästa vecka. Men nu levererar Foreca nya besked.

– Det ser faktiskt inte ut att bli så mycket åskskurar, utan mest uppehåll och soligt. Det kan nog bli uppemot 30 grader även nästa vecka, säger Per Holmberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.