Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Hög nördfaktor på hobbymässa i underjorden

Radiostyrda bilar av alla sorter och lekfulla barn i alla åldrar dominerade på Modell- och hobbymässan i Säves berghangar. Men där fanns mycket mer - medeltidskvinnor som sydde, till exempel.

I Aeroseums underjord samlades i helgen 2 600 besökare för att se vad ett 30-tal utställare hade att erbjuda, inklämt mellan stridsflygplan i full skala. Spännvidden var stor men gemensamt var en hög nördfaktor.

Direkt innanför entrén fanns ett antal herrar från Västkustens träbåtsförening.
- Vi blev inbjudna att vara med på mässan. Jag tror det berodde på en insikt att de flesta äldre inte förstår all elektronik här. Men detta förstår de, säger ordförande Lars Winckler.

- Man kan säga att vi är det stillsamma inslaget här, infogar Torgny Allvin.

Föreningens idé är att värna den traditionella bohuslänska fritidsbåten men på mässan är målet att få fler intresserade till kurserna i att bygga träbåtsmodeller. De hålls, höst- och vintertid, i Kungälv och på Henån.
- Kan man bygga en sån här julle i ek och fur, så har man grunderna för att bygga en riktig, förklarar Winckler.

Kungälvs Miniracingklubb hade lagt ut en bana där besökarna kunde köra batteridrivna mini-z-bilar. Flera pappor stod och småhoppade medan telningarna körde, för att till slut med milt våld ta över styrreglagen.

Henrik Land hade åkt ned från Uddevalla med sexårige sonen Linus.
- Vi var här på mässan för två år sedan också. När jag berättade för Linus att det var mässa igen så ville han hit. Det är kul med både riktiga flygplan och det radiostyrda, sa Henrik Land.

Sonen instämde och berättade att han har en liten radiostyrd bil hemma.

Bakom ett bord belamrat med svärd och kläder satt fyra tjejer från medeltidsföreningen Gotvik, tidstypiskt klädda förstås.
- Alla grader av galenskap finns representerat i föreningen och används för att praktiskt återskapa det medeltida, förklarar Eva Andersson, i föreningen känd under titeln baronessan Aleydis.

Hon berättar att det handlar om att spela medeltida musik, laga (och äta) mat från den tiden, samlas till stora evenemang med systerföreningar och "slåss i skogen" men också få lära sig hur det går till att tillverka medeltidsskor.

Till vardags är Eva Andersson universitetsadjunkt och sedan elva år doktor på en avhandling om den medeltida klädedräkten i Sverige och Norge.
- Jag har också forskat på sexualiteten under medeltiden.

Hur var den?
- Något man inte skulle tycka om, enligt kyrkan. Den handlade om att göra barn och var inget man skulle ägna sig åt mellan Fettisdagen och påsk. Och heller inte på tisdagar och fredagar, det var heliga dagar, förklarar Eva Andersson.

Vid bordet satt också föreningens ordförande Alfhild, till vardags 28-åriga Linda Rosengren. Hon är hemmakemist och tillverkar egna färger, att använda vid föreningens kurs i kalligrafi, i Kortedala nästa helg.
- Visst är det en hög nördfaktor på det vi gör. Men vi är stolta nördar, säger Linda Rosengren.

Flyget då?
Två tunga representanter var Mats Larsson och Niclas Robertsson som byggt flygmodeller i 35 år. Nu är de ansvariga för jetsektionen hos Stenungsunds modellflygklubb. Bredvid en riktig AJ 37 Viggen, hade de på några bord dukat upp sina skalenliga modeller av en Jas 39 Gripen, en Saab 105 (Sk 60) och en halvfärdig modell av den senare.

- Det tar väl ett halvår till att smälla ihop den. Men vi har jobbat i fyra år med Sk 60. Vi har gjort allt från noll, tillverkat plugg, verktyg och formar, berättar Mats Larsson.

Därmed finns kapacitet för serietillverkning och fyra-fem plan är sålda.
- Vi räknar med att kunna sälja lika många till. En av våra flygfärdiga Sk 60 kostar 120 000 kronor och de pengarna finansierar vår verksamhet, säger Mats Larsson.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.