Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här lever drömmen om en plats i solen

Spanien är svenskarnas favoritdröm om att bo utomlands – men Thailand har tappat dragningskraft. Åtminstone på mässan Köpa hus utomlands som pågår under helgen.

Mitten av november och vi har gissningsvis tre månader av mörker, regn och blåst framför oss. Men på Svenska mässan i Göteborg samlas under helgen de som har en dröm om motsatsen: att vakna till blå himmel och gå ut på en solvarm balkong för att titta på havet.
Och det är i Spanien den balkongen ska finnas, enligt svenska spekulanter.

– Ett seminarium om Spanien som började för en stund sedan blev smockfullt, alla kom inte in. Det har aldrig hänt förut, säger Åsa Holmsten, event manager på arrangerande Fair Media International.

Under den ekonomiska krisen gick priserna ner i Spanien men nu är de sakta på väg upp igen så många känner nog att det är köpläge. Även Portugal ökar och där är det en skattefördel som ligger bakom. Den som skriver ut sig från Sverige slipper skatta för tjänstepensionsdelen i Portugal. Thailand har däremot minskat, enligt Åsa Holmsten.

Bland besökarna på lördagen finns en familj som redan slagit till i Spanien. Janina och Robert Krogh från Onsala köpte förra året en lägenhet i El Paraiso i Marbella-Estepona-området. De var där i februari, i fyra veckor i somras och i december åker de ner igen.

– Där är jätteskönt, säger Janina Krogh. Inte minst för att det är ett bra område för barn. Alexander som är fem har redan fått spanska kompisar.

Deras affär gick relativt fort, säger de. Två månader, med hjälp av en svensk advokat på en spansk advokatbyrå.

– Men visst var det lite fjärilar i magen emellanåt, säger Robert Krogh. Man puttar in en massa pengar och så säger de "Ni får tillbaka en del efteråt". Men det stämde, vi fick tillbaka runt 10 000 efter ungefär ett halvår.

Deras tips till andra köpare är: 

* Åk runt tills ni hittar ett område där det känns helt rätt. 

* Skaffa advokat, det är helt nödvändigt. Och en bra bank om ni ska låna en del där.

* Räkna med 12-13 procents påslag på köpesumman för lagfarter, notarier, advokat med mera.

– Och, säger Janina Krogh, få inte en chock när ni kommer in i lägenheten första gången. Flyttstädning existerar inte. Förra ägarna tar med sig det de vill och lämnar resten.

För att finansiera lägenheten lånade paret på sitt hus här hemma, och resten i Spanien.
Att man lånar på sitt befintliga boende är vanligaste sättet, enligt Fredrik Asp, säljare för Fastighetsbyrån i Spanien. Och han bekräftar den spanska köpruschen.

– Köpmarknaden följer turismen och när den ökar till Spanien så följer vår marknad med, säger han.

Det borde innebära att Turkiet har det trögare. Där minskar turismen efter terrordåd senaste åren.

– Att folk är skeptiska märker vi och vi får självklart frågor om säkerheten, säger Eda Köse som säljer i Alanya och Istanbul för mäklarfirman Trust United. Men Alanya är långt ifrån där dåden inträffar. Jag är född och uppväxt i Göteborg men känner mig säkrare i Alanya.
Största fördelen med att bo i Turkiet är den låga prisnivån, säger hennes kollega Durmus Özgen:

– Alla pratar om skattefördelen i Portugal men det är mycket billigare att leva i Turkiet. Ett kilo gurka kostar en euro.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.