Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är vinnarhundarna som ska bli frimärke

Postnords tävling "Min hund på frimärke” är nu avgjord. 30 728 hundar från hela landet kände sig kallade att delta. Till slut var det sex stycken som stod som vinnare och får pryda frimärken som kommer till sommaren. Två av vinnarna bor på Orust.

När Postnord tillsammans med Svenska Kennelklubben utlyste tävlingen "Min hund på frimärke” märktes ett stort intresse bland landets hundägare. Redan efter en vecka hade de fått in 12 163 bilder på hundar från hela Sverige. Fem hundar skulle väljas ut att bli frimärke och få pryda våra brev tillsammans med stjärnor som Astrid Lindgren, Avicii och Zlatan.

LÄS MER: Otippad vänskap när uttrar flyttar in hos apor

När tävlingen stängdes var det hela 30 728 hundar som ville känna sig som fotomodeller för en dag. Att intresset blev så stort hade de inte förväntat sig.

– Vi hade inte förväntat oss så många hundar, utan blev lite överväldigade. Men vi vet att folk är engagerade i sina hundar, säger Anna Kjellander, pressansvarig på Postnord.

För att delta skulle man skicka in en bild på sin hund och en motivering. De vanligaste förklaringarna var att man älskar sin hund och ser den som en familjemedlem.

Nu är tävlingen avgjord och fem eller snarare sex hundar är nog lite extra stolta och exalterade nu.

Vinnare från västkusten

Två av vinnarna bor på Orust och heter Athos och Fanny. De är av rasen västgötaspets.

Matte Lena Ringholm berättar att anledningen till att de skickade in bilder och motiveringar till tävlingen, var för att det är lite speciellt att få vara på ett frimärke och det lockade. Vinnarhundarna är av samma ras men helt olika till både utseende och till sättet.

– Fanny är noggrann och tar det lugnt, när hon tränar gör hon det en gång, sen tycker hon att det kan hon, man tränar inte i onödan. Athos tränar hur mycket som helst, för vad som helst, han är alltid hungrig. Om man kommer med torrfoder till henne tittar hon skeptiskt och tänker, ska jag jobba för det? säger Lena Ringholm.

Att de nu vann tycker hon känns fantastiskt och omvälvande och när det nu blev känt har gratulationerna strömmat in till dem. Men själva har de vetat om det i ett par veckor, så det har varit en svårt att hålla detta hemligt, menar hon.

De har redan agerat fotomodeller. Det var inga problem för dem att ställa upp på vinnarbilderna, eftersom de är vana att göra vad man säger till dem. De är erfarna tävlings- och utställningshundar som bland annat tävlar i lydnad och freestyle.

Vad är det bästa med dem?

– Att det är mycket hund i liten förpackning. De gillar både att sitta i soffan och titta på tv och att vandra i flera mil. De är nöjda bara de får vara med oss.

Vinsten har firats med att de blivande Sverigekändisarna fått lite extra köttbullar.

Anna Kjellander, pressansvarig på Postnord utesluter inte att fler husdjurstävlingar kommer i framtiden. Kanske kan vi få se en Göteborgskatt på ett frimärke i framtiden.

Frimärkena kommer att finnas i handeln från och med den 27 augusti 2020.

LÄS MER: Parning förbereds på stängda museet

Juryns motivering lyder:

"Athos och Fanny utstrålar både energi och livlighet. Två mångsidiga hundar som roar sin omgivning och tillhör en av Sveriges nationalraser, känd sedan vikingatiden. Valet blev på ”två stora hundar i litet format”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.