Här är svenskarnas favoritpizza

Under nyårsdagen äter svenskarna enorma mängder pizza. Och enligt en undersökning från Onlinepizza är kebabpizzan favoriten: "Varje år sker en stor ökning i beställningsstatistiken under nyårsdagen, då tre gånger så många appar eller ringer hem pizza jämfört med en vanlig söndag", säger Anders Signell, VD för OnlinePizza.se, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Många är sugna på en pizza dagen efter nyårsafton, som fått namnet "Internationella pizzadagen". Under 2016 såldes det cirka 3,2 miljoner pizzor via OnlinePizza. Och på restaurangerna är det ofta långa köer och väntetid för att få sin favoritpizza.

Måltidsforskaren Richard Tellström argumenterar väl för att pizzan är så populär.

– Det är bra snabbmat, lättillgänglig och den ansluter ganska väl till vår svenska smörgåstradition. Den har lågt pris och den matchar våra svenska matideal. Då tänker jag framförallt på osten. Vi har en stor förkärlek till mejeriprodukter, säger han.

Men det är väl inte bara bra med pizza?

– Äter man pizza en dag om året spelar det ingen roll i den övriga coctailen av livsmedel. Pizza i sig är ingen dålig mat. Den innehåller kolhydrater, fibrer och grönsaker. Vi har också en sallad till med vitkål som vi är ensamma i världen om att ha.

ANNONS

Varför är det så poplärt?

- Jag kan tänka mig att den stora populariteten handlar om att man fortsätter nyårsfesten tillsammans med sällskap för att summera det som hänt. Det är en social måltid. Anledningen till att vi äter den idag är för att pizzabutiker ofta drivs av invandrade och flyktingar. De är matentreprenörer. Hade det varit kommunala hade de inte varit öppna idag. De tar tillvara på en marknad som uppstår. Imorgon är den borta.

LÄS MER:Hemmagjorda gourmetpizzor

Favoriten: Kebab

En undersökning från OnlinePizza visar att svenskarnas favorit är kebabpizzan. Strax där efteråt kommer Vesuvio och Capricciosa. Men populärast av alla är den egenkomponerade hawaiipizzan där kunden själv får välja ingredienser. Samma favorit har också göteborgarna.

LÄS MER:Cyklist stal pizzor i Göteborg

Hawaiipizzan

Men i Västra Götaland som helhet är favoriten en helt annan, nämligen Hawaii. Alltså med skinka och ananas.

Pizzafavoriteri procent

Egenmodifierad 42,06%

Kebabpizza 7,20%

Vesuvio6, 08%

Capricciosa 4,61%

Hawaii 4,45%

Margherita 1,63%

Bussola0, 73%

Mexica 0,71%

Quattro stagioni 0,6%

Kycklingpizza 0,6%

ANNONS