Här finns plats för nya möten

ANNONS
|

Språkkafeet är ett samarbete mellan Lindåsskolan, föräldraföreningen och Billdals kyrka. Medan en del protesterar mot planerna på att bygga temporära bostäder i stadsdelen vänder sig andra till kyrkan med frågor om vad de kan göra för att visa sin solidaritet med dem som flytt från sitt land, berättar Ingela Olander, diakon i Askims församling.

– Under flyktingvågen förra hösten var vi helt nedringda. Det var tydligt att det fanns ett uppdämt behov av att hjälpa till. Den viljan och längtan finns fortfarande, även om nya lagar gjort att det inte kommer så många flyktingar längre, säger hon. Och diskussionerna om de temporära boendena ledde till att vi började arbeta mer med integration och att ett samarbete med skolan inleddes.

ANNONS

Några gemensamma möten senare bestämdes att de skulle starta ett språkkafé – här ska volontärer i alla åldrar, skolans nya och gamla elever kunna träffas under lättsamma former. Samtidigt ska de som behöver få lite extra hjälp med läxor och skolarbete. Förhoppningen är att det ska bli en mötesplats där nya kontakter kan knytas och fördjupas.

Förra veckan var det premiär för satsningen. Elever från skolans förberedelseklass droppar in till uppehållsrummet en efter en, tar en fika, spelar biljard eller slår sig ner vid ett bord.

Monirah Mosomi är 13 år och kom till Sverige från Afghanistan för ett år sedan. Nu bor hon i ett boende för ensamkommande I Kållered och går i åttan på Lindåsskolan.

– Det är ganska långt till skolan, säger hon. Men jag trivs jättebra här och skulle aldrig vilja byta.

Bara en av de nyanlända eleverna bor i Billdal, ändå finns sedan i vintras finns en förberedelseklass på Lindåsskolan. Mikael Levy, skolans rektor, säger att de nya eleverna gett skolan en vitamininjektion och tagit världen till Billdal. Det är också ett sätt för skolan att göra något för att motverka segregationen och öka integrationen i Göteborg.

– Vi vill vara med och se till att ansvaret delas mer rättvist mellan olika skolor i staden, säger han. Allra helst skulle vi vilja att våra nya elever också bodde här. I dag har många lång resväg.

ANNONS

Både Ingela Olander och Mikael Levy tror att de flesta som bor här är positiva till att få nyanlända som grannar. Men de som protesterar är de som hörs mest.

– När vi startade förberedelseklasserna var föräldrarna här överväldigande positiva, säger Mikael Levy. Jag tror inte politikerna går i takt med folkmedvetandet när de minskar flyktingmottagandet. Det är i alla fall så jag upplever det. Människor är villiga att ställa upp.

Fakta: Nyanlända elever

"Om alla kommunala grundskolor skulle erbjuda plats till nyanlända elever skulle det vara 6 procent nyanlända per skola.

Om dessutom de fristående skolorna skulle erbjuda plats, skulle det innebära att antalet nyanlända elever per skola i Göteborg skulle vara ännu lägre."

Ur protokoll från Ledningsgruppen för nyanländas möte den 26/9.

ANNONS