Här får döttrarna träffa pappa på äldreboendet igen

Coronavirusets framfart har satt stopp för besöken på svenska äldreboenden. Men efter systrarna Lija Henrikssons och Linda Johanssons initiativ har de äldre på Jonseredsgården i Partille nu möjlighet att återse sina nära och kära – om än på lite andra villkor.

ANNONS
|

– Vad är det för jävla virus? säger 84-åriga Ragnar Johansson när undersköterskan Marie Andersson förklarar varför en cirka 1,80 meter hög skärm bestående av två skivor plexiglas och en kraftig vit stomme skiljer honom och döttrarna Lija Henriksson och Linda Johansson åt när de ses på äldreboendet Jonseredsgårdens uteplats.

De ses vanligtvis ganska ofta, speciellt Ragnar och Linda, som bor i Göteborg. Men nu har döttrarna inte kunna komma på besök sedan det nationella besöksförbudet infördes den 1 april på grund av risken för spridning av coronaviruset. Precis som många andra anhöriga runt om i landet så har de fått nöja sig med att höras via telefon. Det blev extra jobbigt, förklarar systrarna, när det stod klart att deras pappa blev tvungen att amputera ena benet.

ANNONS

– Det var hemskt att vi inte fick vara med och stötta och lugna honom i det, säger Linda.

Det var personalen på boendet som fick ta deras plats vid sjukhussängen och även nu får undersköterskor som Marie göra sitt bästa för att fylla tomheten som utestängda anhöriga lämnar hos de äldre.

Systrarna Linda och Lija har inte fått träffa sin pappa på äldreboendet på Jonseredsgården sedan besöksförbudet trädde i kraft, men med Jonseredsgårdens nya plexiglasskärm har de äntligen återsetts.
Systrarna Linda och Lija har inte fått träffa sin pappa på äldreboendet på Jonseredsgården sedan besöksförbudet trädde i kraft, men med Jonseredsgårdens nya plexiglasskärm har de äntligen återsetts. Bild: Anders Ylander

Första besöken på äldreboendet

Lija och Linda är bland de första som får besöka äldreboendet igen sedan besöksförbudet infördes och de var med och såg till så att det blev av genom att föreslå lösningen för Partille kommun efter att ha sett något liknande på tv. Kommunen nappade.

– Man kan inte bara förvara de gamla, det måste också finnas någon mening med att leva kvar, att bli räddad, säger Lija.

Jonseredsgårdens enhetschef Kerstin Casselblad tycker att det är kul att de har fått chansen att låta de anhöriga komma på besök igen, även om de måste följa vissa regler, som att bara komma två åt gången, inte dela kaffebröd och var helt fria från förkylningssymptom.

– Det har känts väldigt hemskt att säga att de anhöriga tyvärr inte får komma. Många förstår, de är måna om sina nära och kära, men de saknar och längtar efter dem, säger hon.

Den närmaste tiden kommer fler skärmar levereras till kommunens övriga äldreboende, för att även de ska kunna få besök av anhöriga.

ANNONS
Jonseredsgårdens enhetschef Kerstin Casselblad är glad att de fått möjlighet att låta anhöriga träffa sina nära och kära igen.
Jonseredsgårdens enhetschef Kerstin Casselblad är glad att de fått möjlighet att låta anhöriga träffa sina nära och kära igen. Bild: Anders Ylander

Ser fram emot att träffa sin fru

Ragnar flyttade in på Jonseredsgården för lite över två år sedan när hemtjänstinsatserna inte räckte till. Han har varit Partillebo i många år, jobbade som svarvare i centrum och hängde med kompisarna och motorcykeln vid dåvarande kafé Torsten bara ett stenkast från den innergården han nu befinner sig på. Eftersom han på senare år drabbats av demens är det de minnena som dyker upp i samtalsämnena. Linda och Lija visar också bilder på bland annat Christer och Malte, katterna, och frågar hur Ragnar mår.

– Det är bra, jag är lite hungrig, eller sulten som det heter på småländska. Jag vill ha isterband, blir svaret.

Men när beskedet kommer från Marie bredvid att det är torsdag och ärtsoppa så hoppas Ragnar istället på att soppan ackompanjeras av en liten rackabajsare. Ragnar småpratar och ordsvitsar vidare med döttrarna under den avsatta besökstiden. Lija lovar att komma tillbaka nästa dag med deras mamma, som före besöksförbudet kom förbi dagligen, men nu inte heller fått se sin man på flera veckor.

– Då blir jag glad, säger Ragnar.

Besöksförbud äldreboenden

Den 1 april trädde ett nationellt besöksförbud i kraft på landets äldreboenden. Regeringen upprättade med kort varsel en tillfällig förordning för att få förbudet till stånd.

Syftet med förbudet är att hindra spridningen av coronaviruset. Den som är verksamhetsansvarig på ett boende får göra vissa undantag i enskilda fall vid särskilda omständigheter.

En del aktörer och äldreboenden hade redan innan det nationella förbudet redan infört vissa besöksrestriktioner för att skydda de äldre.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS