Vittne hotat för andra gången - medlemmar i Angeredssläkt döms

Andra domen för övergrepp i rättssak – inom loppet av ett par månader – mot medlemmar i den stora släkt som av polisen påstås styra den undre världen i Angered. Målet handlade till betydande del om det kulturella begreppet "kyssa min pappas fötter".

ANNONS
|

Alltihop startade redan den 28 november i fjol. En av de yngre pojkarna i familjen tillrättavisade av en 20-årig man utanför McDonalds, Angereds Torg.

Inom ett par minuter dök det upp förstärkning på den minderåriges sida.

Offret och en kamrat misshandlades svårt, bland annat i receptionen på den närliggande gymnasieskolan.

Vägrade ta tillbaka anmälan

Följande dag kallades 20-åringen till ett möte. Där krävdes att han skulle ta tillbaka sin polisanmälan, en varning som ynglingen nonchalerade.

I hovrätten fälldes fyra män med anknytning till släktnätverket, baserat på just 20-åringens vittnesmål.

En 41-årig man, som har en ledande roll i familjen, fick ett års fängelse.

ANNONS

I somras, bara två dagar efter att domen avkunnats, dök 20-åringen (som ingått i polisens vittnesskyddsprogram) upp i Lövgärdet för att hälsa på en vän.

Trodde han satt inne

En av de dömda i det tidigare fallet anlände blixtsnabbt i sällskap med en bror, en kusin och en kompis.

- Jag blev förvånad. Jag var säker på att han satt i fängelse, berättar 20-åringen i förhör.

De fyra åtalade – som var delvis maskerade och bar handskar – förnekar att det i sammanhanget utdelats mer än kanske en örfil.

En av dem, en 19-årig man, uppges dock ha sagt:

- Hur kan du komma hit till vårat Göteborg? Varför lät du min far (41-åringen) bli fängslad? Du ska följa med och kyssa hans fötter. Vi kommer att döda dig om du inte gör det.

Smet in i lägenhet

20-åringen lyckades emellertid slita sig loss och flydde in i en lägenhet – och hamnade samtidigt mitt i ytterligare ett process mot Angeredssläkten.

För detta nya hot döms nu 19-åringen till ett år och tre månaders fängelse. En annan av familjemedlemmarna får åtta månader och en tredje skyddstillsyn under särskild föreskrift.

Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg, var kallad som sakkunnigt vittne under rättegången och ombads utveckla innebörden i det uttryck som använts mot 20-åringen.

ANNONS

- Att kyssa någons fötter sker antingen frivilligt av kärlek och respekt, genom ett barn i förhållande till sina föräldrar. Eller så utförs det av tvång. Då är det förknippat med en stor skymf, förnedring och underkastelse. Givetvis ligger det i så fall även ett hot i det, summerade Boström.

Vill till annat land nu

Den 20-årige mannen är idag förtvivlad över sin situation och hoppas kunna flytta utomlands:

- Jag har hört att i Sverige bor man tryggt och ifred, man slipper krig. Men dessa saker som jag upplever här, de har jag också upplevt i Irak. Det är därför jag nu vill åka till ett annat europeiskt land. Jag befinner mig i fara här.

Ulf Merlander, chef för polisen i nordöstra Göteborg, beskriver problemen i utredningar som innefattar individer i det stora nätverket:

- Väldigt många människor är rädda för delar av familjen och gruppen har genom åren skapat ett våldskapital genom att skrämma, hota och misshandla folk uppe i Angered. Vi har noterat att anmälare, som därefter upptäckt vem han eller hon polisanmält, drar tillbaka sin anmälan. Vi har därmed inte heller någon möjlighet att driva ärendena vidare.

Klan styr och ställer

Merlander har sin version av hur maktbasen bildats:

- Du måste förstå kontexten. Ett antal av de personer som bor i Angered kommer från Mellanöstern. Där är det, i vissa länder, uppbyggt på att staten är ganska svag och då är det familjen, släkten eller klanen som styr och ställer. Och folk vet att den här familjen består av en ansenlig mängd medlemmar.

ANNONS

Den 61-årige man som är släktens överhuvud har, i en intervju i Aftonbladet, hävdat att det inte på något vis finns kopplingar mellan familjen och organiserad brottslighet.

Han ser sig själv som en medlare och betonar att han vid ett flertal tillfällen hjälpt exempelvis polisen att lösa konflikter i nordöstra Göteborg och på andra platser i landet.

Fakta: Övergrepp i rättssak

  1. Övergrepp i rättssak innebär att någon utsätts för våld eller hot om våld på grund av en rättslig process. Det vanligaste är att offret uppmanas att inte polisanmäla eller att ta tillbaka en redan inlämnad polisanmälan.
  2. Polis och åklagare bedömer detta som ett allvarligt brott, då det anses systemhotande.
  3. Lagens syfte är att förhindra otillbörlig påverkan av vittnen och andra personer som är engagerade i en utredning eller en rättegång.
  4. Övergrepp i rättssak kan ge maximalt fyra års fängelse. För grovt övergrepp i rättssak är straffet mellan två och åtta års fängelse.
ANNONS