Var fjärde förskola saknar solskydd

Många förskolor i Göteborg saknar tillräckligt skydd mot solen, något som kan leda till hudcancer. Det visar en ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

Peter Molnár är miljöfysiker och har arbetat med studien tillsammans med miljöinspektören Jennie Hulth. Han förklarar varför solskyddet är nödvändigt.

– Barn har känsligare hud än vuxna. Om de utsätts för starka solstrålar i tidig ålder misstänker vi att de löper en större risk att drabbas av hudcancer senare i livet.

– I dagsläget går nästan alla barn i förskola och där vistas de ute mycket. Att vara ute är positivt för hälsan men då är det viktigt med solskydd, säger han.

Studier visar att antalet personer som får cancer fortsätter att öka och har gjort så sedan 1970-talet. Insatser i unga år ses som viktiga för att på sikt minska antalet hudcancerfall. Miljöinspektören Jennie Hulth berättar att solskydd är ett relativt nytt tillsynsområde som börjar uppmärksammas allt mer nationellt. Hon hoppas att studien ska inspirera fler att ta efter.

ANNONS

– Vi kommer att jobba vidare med frågan rörande de förskolor som vi undersökt för att se närmare på möjliga åtgärder. Sedan hoppas vi kunna undersöka samtliga stadsdelar i Göteborg.

Läs också solskydd behöver inte kosta så mycket

Flera förskolor har själva valt att förbättra sitt solskydd efter att brister påtalats för dem. I studien undersöktes förutom solskydd även ljudnivåer och luftkvalitet. Ungefär en tiondel av de undersökta förskolorna bedöms ha för höga ljudnivåer medan ingen förskola har en dålig luftkvalitet.

Fakta: Studie av förskolors utemiljö i Göteborg

En studie gjord av miljömedicinskt centrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och miljöförvaltningen i Göteborgs stad.

Totalt undersöktes 202 förskolor i stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo, Centrum, Lundby och Västra Göteborg.

I studien undersöktes solskydd, ljudnivåer och luftkvalitet.

Ungefär en fjärdedel av de undersökta förskolorna saknade tillräckligt solskydd.

Nio av tio förskolor klarade det uppsatta miljömålet för kvävedioxid i luften och ingen förskola överskred gränsen för dålig luftkvalitet.

ANNONS