Cancerfonden har kartlagt sockerhalten i tre populära läskedrycker från bolaget Coca cola. Läskflaskorna ser likadana ut men innehållet av tillsatt socker varierar betydligt beroende på i vilket land man befinner sig i, visar fondens jämförelse.
Undantaget är Coca cola original som innehåller 15 sockerbitar per 500 ml i alla länder med samma ingredienser.
LÄS MER: Billigaste colan vann i GP:s blindtest
Bara Coca cola
Frida Keane är kommunikationsdirektör vid Coca cola AB.
– Coca cola är vårt första varumärke och receptet är detsamma världen över. När det gäller övriga drycker anpassas smak och ingredienser i olika länder till det som efterfrågas av konsumenterna i respektive land, säger hon.
Av de tolv europeiska länderna toppar svensk Fanta Apelsin listan med högst sockerhalt. En flaska Fanta Apelsin innehåller runt 18 sockerbitar per 500 ml. Motsvarande dansk och finsk dryck innehåller nästan hälften så mycket socker, 10 sockerbitar.
Sverige i topp
I länder som England, Irland och Spanien innehåller motsvarande Fanta 7 sockerbitar. Även när det gäller Sprite ligger Sverige i topp tillsammans med Norge, 14 sockerbitar per 500 ml.
Men de undersökta dryckerna behöver inte smaka mindre sött för det. Den sänkta sockerhalten har ersatts med olika sötningsmedel som aspartam, acesulfamkalium, och sukralos.
– Det är de mest vedertagna sötningsmedel som vi använder, säger Frida Keane.
LÄS MER: Mindre dryck efter skatt
Mer sötningsmedel
En annan bidragande faktor till att utländska läskedrycker innehåller mindre socker och mer sötningsmedel är att flera länder har infört en skatt på socker i läsk.
Ulrika Årehed Kågström är generalsekreterare för Cancerfonden.
– Övervikt och fetma håller på att gå om rökning som den största påverkbara riskfaktorn när det gäller cancer. Socker i läsk är en stor faktor bakom övervikt. I både Storbritannien och Mexiko har vi sett att skatten på läsk lett till att tillverkarna minskat sockerhalten för att undvika skatten vilket lett till minskad sockerkonsumtion respektive minskad övervikt, säger hon.
Enligt Ulrika Årehed Kågström är sötningmedel att föredra.
Det finns en föreställning om att sötningsmedel ökar riskerna för cancer – hur ser du på det?
–Det finns inte evidens som styrker det i så små mängder som det handlar om i dryck, säger hon.