Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare, vid Cancerfonden visar upp två identiska flaskor av Fanta. Den vänstra är inköpt i England och den andra i Sverige. Den svenska innehåller betydligt mer socker.
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare, vid Cancerfonden visar upp två identiska flaskor av Fanta. Den vänstra är inköpt i England och den andra i Sverige. Den svenska innehåller betydligt mer socker.

Tre gånger mer socker i svensk Fanta och Sprite

En halvliter svensk Fanta Apelsin innehåller 18 sockerbitar medan den engelska varianten bara innehåller sju. Även i våra nordiska grannländer innehåller läsken nästan hälften så mycket socker som i Sverige.
– Smak och ingredienser anpassas till det som efterfrågas av konsumenterna i respektive land, säger Frida Keane vid Coca cola AB.

ANNONS
|

Cancerfonden har kartlagt sockerhalten i tre populära läskedrycker från bolaget Coca cola. Läskflaskorna ser likadana ut men innehållet av tillsatt socker varierar betydligt beroende på i vilket land man befinner sig i, visar fondens jämförelse.

Undantaget är Coca cola original som innehåller 15 sockerbitar per 500 ml i alla länder med samma ingredienser.

LÄS MER: Billigaste colan vann i GP:s blindtest

Bara Coca cola

Frida Keane är kommunikationsdirektör vid Coca cola AB.

– Coca cola är vårt första varumärke och receptet är detsamma världen över. När det gäller övriga drycker anpassas smak och ingredienser i olika länder till det som efterfrågas av konsumenterna i respektive land, säger hon.

ANNONS
Frida Keane, kommunikationsdirektör, Coca cola AB.
Frida Keane, kommunikationsdirektör, Coca cola AB. Bild: Coca cola

Av de tolv europeiska länderna toppar svensk Fanta Apelsin listan med högst sockerhalt. En flaska Fanta Apelsin innehåller runt 18 sockerbitar per 500 ml. Motsvarande dansk och finsk dryck innehåller nästan hälften så mycket socker, 10 sockerbitar.

Sverige i topp

I länder som England, Irland och Spanien innehåller motsvarande Fanta 7 sockerbitar. Även när det gäller Sprite ligger Sverige i topp tillsammans med Norge, 14 sockerbitar per 500 ml.

Men de undersökta dryckerna behöver inte smaka mindre sött för det. Den sänkta sockerhalten har ersatts med olika sötningsmedel som aspartam, acesulfamkalium, och sukralos.

– Det är de mest vedertagna sötningsmedel som vi använder, säger Frida Keane.

LÄS MER: Mindre dryck efter skatt

Mer sötningsmedel

En annan bidragande faktor till att utländska läskedrycker innehåller mindre socker och mer sötningsmedel är att flera länder har infört en skatt på socker i läsk.

Ulrika Årehed Kågström är generalsekreterare för Cancerfonden.

– Övervikt och fetma håller på att gå om rökning som den största påverkbara riskfaktorn när det gäller cancer. Socker i läsk är en stor faktor bakom övervikt. I både Storbritannien och Mexiko har vi sett att skatten på läsk lett till att tillverkarna minskat sockerhalten för att undvika skatten vilket lett till minskad sockerkonsumtion respektive minskad övervikt, säger hon.

ANNONS

Enligt Ulrika Årehed Kågström är sötningmedel att föredra.

Det finns en föreställning om att sötningsmedel ökar riskerna för cancer – hur ser du på det?

–Det finns inte evidens som styrker det i så små mängder som det handlar om i dryck, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS