En äldre man med dålig blodcirkulation i benen opererades för nageltrång. Ett ingrepp som slutade med ett amputerat underben.
En äldre man med dålig blodcirkulation i benen opererades för nageltrång. Ett ingrepp som slutade med ett amputerat underben. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Sökte för nageltrång – fick amputera benet

Patientens nagel avlägsnades för att häva ett nageltrång – men det hela slutade med att patientens underben fick avlägsnas. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, dömer ut vårdcentralens insatser för att häva nageltrånget.

ANNONS
|

Patienten sökte vård för smärta i stortån och fick diagnosen nageltrång av vårdcentralens läkare. Halva nageln avlägsnades som en första åtgärd men smärtan i stortån kvarstod och någon månad senare opererades resten av nagel bort.

Därefter följde, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, täta besök på vårdcentralen för omläggning av operationssåret och upprepade antibiotikakurer för att häva infektionen.

Efterförloppet av ingreppet ledde till att patienten några månader senare behövde amputera sitt högra underben och har vållat patienten stort fysiskt och psykiskt lidande.

Ivo: Borde inte opererats

LÄS MER: Patient dog – får kritik av Ivo

Enligt inspektionen borde läkaren i det aktuella fallet ha använt sig av en mer återhållsam metod för att åtgärda nageltrånget utan kirurgiskt ingrepp:

ANNONS

”Av journalanteckningar från vårdcentralen framgår att patienten var över 80 år och bland annat led av hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes typ 2. Han hade tidigare haft problem med smärta i benen och ett svårläkt sår på höger häl.”

Av Ivo:s beslut framgår att, när patienten väl remitterades till kärlkirurgen, för undersökning så konstaterades att patienten hade nedsatt blodcirkulation som var orsaken till att såret inte läkte.

Kände pulsslag i foten

LÄS MER: Läkare anmäld för överförskrivning

Patientens läkare var nyutbildad läkare men en handledare deltog också i operationen och bedömningen av nageltrånget och det är den handledande läkaren som får kritik.

Inspektionen slutsats är att läkaren inte har fullgjort sina skyldigheter enligt lagen om att hälso- och sjukvårdspersonal ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

”Patienten har inte fått en sakkunnig och omsorgsfull vård och behandling i samband med att han sökte vård för ett nageltrång på höger stortå.”

Enligt handledaren ska denne har känt pulsslag i foten inför operationen och därmed ansett det fastställt att det inte fanns några tecken på bristande cirkulation och syrebrist i vävnaden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS