Så inspireras Göta älv-baden av Europas huvudstäder

Flytande pooler och ett friluftsbad utgör planerna på centrala bad i Göta älv. Men Göteborg är knappast först. Här hittar du listan på populära hamnbad i bland annat Köpenhamn – vars stadsnära badställen nu inspirerar Göteborg.

ANNONS
|

Göteborgarnas önskan om att få bada i Göta älv närmar sig verklighet. I Jubileumsparken planeras fyra saltpooler medan man i Sannegården undersöker möjligheten att öppna ett friluftsbad.

LÄS MER:Nya badet i Göta älv kommer tvingas stänga när det regnar

Men att kasta sig i älvens vatten kan fortfarande vara farligt på flera olika sätt. Dels går det färjetrafik och dels är vattnet förorenat i perioder. När det regnar drar vattnet med sig föroreningar som exempelvis djuravföring och tungmetallpartiklar till älven. Dessutom är Göteborg en av de städer i Sverige som bräddar mest vatten, vilket innebär att man tillfälligt släpper ut orenat avloppsvatten i Göta älv vid kraftiga regnoväder.

Men tack vare tidigare insamlad data och väderprognoser ska Göteborgs stad kunna förutse när det är lämpligt att bada i älven, och när det inte är det.

ANNONS

– Det kan handla om en lampa på grind som visar i dag är det öppet eller i dag är det stängt. Det blir inte så mycket man som person behöver tänka på, som enskild individ kan det nog uppfattas som väldigt enkelt, säger Glen Nivert, vid enheten för regn, rening och recipient på Göteborgs förvaltning kretslopp och vatten.

Kikar på Köpenhamns hamnbad

I planeringen för älvens framtida bad kikar Göteborg bland annat på Köpenhamn. Utöver badstränder som Amager Strandpark och Svanemøllestranden finns det flera hamnbad med flytbryggor och hopptorn – trots att Köpenhamn liksom Göteborg släpper ut mycket orenat vatten vid regn.

– För att förbättra vattenkvaliteten har man minskat antal bräddpunkter, men självklart har man också begränsat var och när man får bada med hjälp av datamodeller på liknande sätt som vi tänker oss här i Göteborg, säger Glen Nivert.

Innan man packar handduk och simglasögon kan man via nätet kolla upp badvattenkvaliteten i Köpenhamns hamnbad. Grön flagg betyder bra kvalitet, röd flagg innebär att den är dålig.

Som tidigare rapporterat är Sannegården den största bräddpunkten i Göta älv inom Göteborg. Glen Nivert förklarar dock att den inte kommer påverka ett framtida bad i Sannegårdshamnen. Vattnet rinner nämligen ut nedströms även om bräddningen sker i Sannegården.

ANNONS

En stor bräddpunkt som däremot ligger uppströms från Sannegården är Kodammarna, ungefär vid Tingstadstunneln. Men den ligger vid södra älvstranden och ska därför inte heller påverka badet som planeras vid norra sidan. Dessutom pågår flera projekt som ska minska bräddningen med flera hundratals kubikmeter vatten varje år.

Reglerna: Inget bad vid regn

I Sannegårdshamnens planerade bad kommer flera restriktioner finnas:

• Man får inte bada när det regnar och har regnat eftersom risken att vattnet är förorenat skulle vara för hög.

• Badområdet kommer vara begränsat, eftersom man inte ska komma in på områden med dålig vattenkvalitet eller där fartygen går.

• Man får inte dyka ner till botten, eftersom det finns föreningar i botten.

– Det är inte aktuellt med strandbad men däremot skulle det kunna vara enklare flytkonstruktioner med flytbryggor och nät under, säger Glen Nivert.

Han menar dessutom att det kan finnas en förklaring till att Göteborgs vatten uppfattas som smutsigare än andra städers vatten:

– Göteborg har en historia som hamn- och industristad men det är något som sakta har förändrats. Vi har fastnat i en tankevärld där det inte går att bada i våra vattendrag inne i stan, säger han.

I stället menar han att det borde bli naturligt för göteborgarna att vilja bada i stadens vattendrag.

ANNONS

– Stockholm har en lång tradition av att bada i stan och man har inte sett staden som en industristad. Det är inte samma sak som att ha perfekt vattenkvalitet.

Stadsbad i Europa

Islands Brygge hamnbad, Köpenhamn

Islands Brygge är en stadsdel på en av Köpenhamns öar, Amager. Längs vattnet har man byggt ett friluftsbad med brygga, plats att sola och ett hopptorn. Motionsdelen av bassängen är 75 meter lång och 2,5 meter djup. Badet har öppet dygnet runt mellan 15 maj och 15 september.
Stadsbad i Europa

Fisketorvet hamnbad, Köpenhamn

Nära shoppingcentret Fisketorvet och Dybbølsbro station, på andra sidan vattnet från Islands Brygge, ligger ett annat populärt hamnbad med tre olika bassänger: en barnbassäng, en hoppbassäng och en motionsbassäng som mäter 50 meter. Fisketorvets hamnbad har öppet dygnet runt från 15 maj till 15 september.
Stadsbad i Europa

Sluseholmen hamnbad, Köpenhamn

Sluseholmen är ytterligare ett av hamnbaden och ligger på samma sida som Fisketorvet, men längre ned längs med vattnet. Badet består också av bryggor som formar två skyddade lagunliknande områden, inspirerat av koraller och korallrev. Det finns fyra bassänger för respektive barn, ungdomar, hopp och motionssim.

Liksom de andra Köpenhamnsbaden har Sluseholmen öppet 15 maj till 15 september, dygnet runt.
Stadsbad i Europa

Allas Sea Pool, Helsingfors

På Skatudden i centrala Helsingfors ligger Allas Sea Pool med tillhörande spadel. Det finns tre bastuanläggningar, två uppvärmda färskvattenpooler (27 grader) och en havsvattenpool. Här hittar man ett dessutom utomhusgym, restaurang och café. Hela anläggningen är öppen året runt.
Stadsbad i Europa

Löyly, Helsingfors

Söderut mot Ärtholmen ligger Löyly, ytterligare en anläggning i Helsingfors med tre bastuanläggningar och en terrass i flera nivåer med utsikt mot Östersjön. Bryggan ligger något upphöjd från vattnet, men den som vill bada kan göra det via stegar. På vintern hugger man ut isvakar att bada i. Själva taket har plats för 600 personer och är öppet för allmänheten. Här finns också restaurang.
Stadsbad i Europa

Sørenga sjøbad, Oslo

Oslo är omgärdad av flera naturbadplatser, men för den som vill hålla sig närmare stan finns Sørenga sjøbad. Den delvis flytande bryggan kompletteras av strand och grönområden.
Stadsbad i Europa

La Baignade, Paris

2017 öppnade Paris ett badområde i Bassin de la Villette, en artificiell sjö i Paris nittonde arrondissement. Det finns tre pooler med olika djup som ringas in av ett trädäck. Badet har hållit öppet under somrarna och då mellan klockan 12 och midnatt, helt gratis.
Stadsbad i Europa

Fästningsbadet, Varberg

En bubblare från vår egen västkust. I Varbergs hamn har man anlagt Fästningsbadet med brygga och hopptorn.
ANNONS