Storbrand på skärgårdsö

Under hela natten har räddningstjänsten kämpat mot en omfattande brand på Källö-Knippla i norra skärgården. Under tidiga onsdagsmorgonen meddelar man att fastigheten, inklusive mataffären i, inte gått att rädda.
– Det är en totalskada, säger larm- och ledningsoperatör Betina Svensson.

ANNONS

Strax före klockan 19 på tisdagskvällen kom larmet om att någon sett brandrök i närheten av Coop på Källö-Knippla. Räddningstjänst och ambulans tog sig till ön och kunde snabbt slå fast att det rörde sig om en fullt utvecklad brand.

I byggnaden, som under tidiga onsdagsmorgonen fortfarande brann, finns lägenheter, en mataffär och en restaurang. Räddningstjänst från Göteborg samt lokala styrkor från öarna är inkallade för att hjälpa till. Även sjöräddningen är inkopplad.

– En del av taket på byggnaden rasade precis in. Vi jobbar på för fullt för att få branden under kontroll. Huset där det brinner är ganska fristående jämfört med hur det brukar se ut på öar, sade räddningstjänstens Bosse Florell på tisdagskvällen.

ANNONS

Byggnaden gick inte att rädda

Med en styrka om uppemot 15 enheter har räddningstjänsten bekämpat branden genom natten. Efter att taket hade rasat in fokuserades insatsen i stället på att rädda den Coop-butik som fanns i samma fastighet.

Under morgonen meddelar dock Betina Svensson, larm- och ledningsoperatör, att hela byggnaden är förstörd.

– Det är en totalskada på fastigheten, säger hon.

Hur ser det ut med spridningsrisken till andra byggnader?

– Man håller på att upprätta en begränsningslinje och det ser lovande ut. Vi har börjat skicka hem lite enheter, och läget är inte ansträngt längre, säger hon.

Vid 07-tiden räknade räddningstjänsten med att en styrka på tre enheter fortsatt skulle behöva vara kvar på platsen, men att branden nu var släckt.

Hus i området utrymda

Även polisen har varit på plats och under kvällen deltog en helikopter i insatsen. Enligt polisens presstalesperson Stefan Gustafsson befann sig inga personer i de lägenheter branden startade i.

Polisen skriver på sin hemsida att närliggande hus är utrymda och att man har spärrat av området runt branden. En teknisk undersökning kommer genomföras så fort räddningstjänsten är helt klara med släckningsarbetet. Det finns inga kända personskador.

Polisen skriver också att det pågick renoveringsarbete av de drabbade lokalerna och att fastigheten troligen inte kommer gå att rädda.

ANNONS

Eftersom det är oklart hur branden startade inleds en förundersökning med rubriceringen mordbrand.

Enligt Västtrafik påverkas färjetrafiken inte av branden.

Bor i grannhuset

Linda Nilsson bor i grannhuset till fastigheten som brinner.

– Vinden ligger på från sydväst så det är bort från huset – rätt håll så att säga.

Enligt henne var det svårt att uppskatta om det befann sig många människor i området på grund av att den kraftiga röken ligger över hela hamnen.

– Jag önskar att folk stannar hemma istället för att gå hit och titta på. Förhoppningsvis får de branden under kontroll snart, säger Linda Nilsson som bor på Källö-Knippla.

Vid 20.30-tiden var Linda Nilsson och hennes familj tvungna att lämna sitt hus.

– Vi står på hamnplan nu, där båten kommer in, säger hon.

Andra storbranden på två år

Det är bara två år sedan delar av den lilla ön stod i lågor. 2020 totalförstördes öns hembygdsförening samt flera sjöbodar i en brand.

LÄS MER:Brand i hamn i norra skärgården

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS