Språkfrågan: Många retar sig på Fotbollförbundet

ANNONS
|

Många retar sig på det officiella namnet Svenska Fotbollförbundet. De tycker att det borde heta Svenska Fotbollsförbundet.

Jag ska reda ut begreppen.

Svenskan är ett språk med rika möjligheter att skapa nya ord genom sammansättning. Över 90 procent av nya ord i den senaste upplagan av Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är sammansättningar. I sammansättningsfogen finns det ibland ett foge-s, ibland inte. Reglerna för detta är delvis enkla, delvis knepiga.

För mig är det självklart att det heter bordslampa (med s i fogen) men golvlampa (utan s i fogen). Det finns ingen regel eller princip som beskriver varför, utan det är min språkkänsla som avgör. En språkkänsla som byggts upp genom allt jag hört och läst genom åren. Även om vi inte använder språket på precis samma sätt, är vi nästan alltid överens i sådana här frågor. Men, som sagt, inte alltid.

ANNONS

I enkla sammansättningar mellan två ord är det inte alltid så lätt att veta om det ska vara ett s eller inte. Om man är osäker, kan man titta i SAOL. När det gäller mer komplexa sammansättningar finns det dock en regel att hålla sig till.

Vi är överens om att det heter järnväg och vägkorsning (inga s i någon fog), men i sammansättningar som järnvägskorsning, järnvägsspår och järnvägsstation måste det in ett s efter järnväg. Principen är att det ska in ett foge-s om förledet i sammansättningen i sig är en sammansättning (i det här fallet järnväg). Detta är en regel som svensktalande tillägnat sig genom att använda språket. Regeln har fått fäste i språkkänslan.

Ordet fotboll är en sammansättning. När vi lägger till ytterligare ett led, sätter vi in ett s i fogen: fotbollsmatch, fotbollsplan, fotbollsintresse och så vidare. Alltså borde det heta fotbollsförbund. Nu råkar Svenska Fotbollförbundet vara ett namn, och då är det namnbäraren som (inom rimliga gränser) bestämmer stavningen. Ordet kvist stavas bara på ett sätt i svenskan, men i efternamn hittar vi både qvistar och quistar.

Slutsatsen av resonemanget blir att vi tvingas leva med ”felstavningen” Svenska Fotbollförbundet tills förbundet beslutar att ändra namnet. En korrekt stavning skulle kanske inte förbättra resultaten i EM-kvalmatcherna, men inte heller försämra dem.

ANNONS
ANNONS