Pojke död efter knivattack vid skola

Mellanstadieeleven som under måndagen blev knivhuggen i halsen vid en skola i Kortedala har avlidit.
– Vi bedriver nu en utredning under rubriceringen mord. Vi arbetar med full kraft, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till GP.

ANNONS

Det var vid lunchtid på måndagen som polis larmades till Utmarksskolan i norra Kortedala.

En ung pojke, som gick i mellanstadiet, påträffades liggandes på marken och fördes med allvarliga skador till sjukhus.

Han hade blivit huggen i halsen med kniv.

Någon timme senare greps en annan ung kille, som också är under 15 år, i en lägenhet i närheten av skolan. Han var utpekad av vittnen till attacken.

GPTV: Ung pojke knivhuggen i halsen – allvarligt skadad

Utreds nu som misstänkt mord

Den skadade pojken vårdades efter dådet på sjukhus med livshotande skador. Under onsdagen meddelar åklagaren Mats Ihlbom som leder utredningen att hans liv inte gick att rädda.

ANNONS

– Vi bedriver nu en utredning under rubriceringen mord. Vi arbetar med full kraft, säger han.

Men i nuläget vill han inte berätta mer om utredningsarbetet.

– Jag kommenterar inte utredningen alls, säger han.

Pojken som är misstänkt för brottet har omhändertagits av sociala myndigheter, men vidare detaljer om vad som händer honom nu och var han befinner sig går Mats Ihlbom inte in på.

– En person under 15 år frihetsberövas aldrig, utan blir generellt föremål för andra insatser hos socialtjänst. Generellt sett, om det är allvarliga händelser, har socialtjänsten möjlighet att omhänderta personen enligt LVU (lagen om vård av unga), säger Mats Ihlbom.

LÄS MER:"Det här är ju inte klokt. Nu får det fan vara nog"

Men du bekräftar inte att det är just det som gäller i detta fall?

– Nej, jag kommenterar inte den här specifika personen.

Ihlbom har berättat att utredarna anser sig ha en bra bild av vad det var som hände när pojken attackerades.

– Vi tycker att vi har en klar bild över händelsen. Men med tanke på de inblandades åldrar och känsligheten i ärendet är vi väldigt restriktiva när det gäller den information som vi anser oss kunna gå ut med.

Att barn dödar barn är väldigt sällsynt, och situationen är ny även för Mats Ihlbom i hans roll som åklagare.

ANNONS

– Jag har ingen som helst tidigare erfarenhet av just den här situationen. Jag tror, det kan säkert en kriminolog svara på, att det är väldigt ovanligt.

LÄS MER:Barn som dödar barn – extremt sällsynt

Under måndagen genomförde polisen en teknisk undersökning på platsen där pojken knivhöggs.
Under måndagen genomförde polisen en teknisk undersökning på platsen där pojken knivhöggs. Bild: Stefan Berg

Skolförvaltningen: Oerhört tragiskt

Marie Åhman, kommunikatör på grundskoleförvaltningen, berättar att de fick informationen om att pojken avlidit vid 14-tiden på onsdagen.

– Det är ju så oerhört tragiskt så det är svårt att finna ord. Vi har elevhälsan och kristeam på plats på skolan i nuläget för att stötta rektor, medarbetare och elever. Just nu håller vi på att försöka samla oss kring vad som har hänt, säger Marie Åhman.

Skolan kommer att hålla öppet under resten av veckan och man kommer också att inrätta ett minnesrum. Just nu pågår arbetet med att informera alla elever, vårdnadshavare och medarbetare.

– Våra tankar går i första hand till elevens familj och till andra som drabbats, säger Marie Åhman.

LÄS MER:Åklagaren efter knivdådet: "En bra bild av vad som hänt"

Kommer inte leda till åtal

Då den misstänkte pojken är under 15 år bedrivs en så kallad brottsutredning enligt LUL (lagen om unga lagöverträdare).

En LUL 31:a är egentligen identisk med en vanlig förundersökning.

Skillnaden är att LUL-utredningen aldrig kommer att leda fram till ett åtal och den syftar först och främst till att ge socialtjänsten ett underlag för att kunna bedöma behovet av insatser.

ANNONS

Den skulle dock kunna mynna ut i en så kallad bevistalan, en typ av rättegång där skuldfrågan avgörs utan att straff utdelas.

Det är dock en sällsynt process, enligt Mats Ihlbom.

Nu när rubriceringen har ändrats till mord, tror du en bevistalan kan bli aktuell i detta fall?

– Det är en spekulation, men det är inte uteslutet. Det skulle kunna leda till en bevistalan. Men det är lite speciellt eftersom det inte är jag som åklagare som bestämmer det. Det bestämmer socialtjänsten och socialstyrelsen eller så är det vårdnadshavaren som får påkalla en sådan, säger Mats Ihlbom och fortsätter:

– Och är det någon part som gör det så kommer vi på åklagarmyndigheten nogsamt överväga om det är så vi ska gå till väga.

En bevistalan genomförs exempelvis för att de inblandade och deras anhöriga ska kunna få en förklaring till vad som hänt och svar på sina frågor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS