Lärarfacken har fått nog – anmäler Nytorpsskolan

Lärarfacken går vidare med en formell anmälan till Arbetsmiljöverket angående Nytorpsskolan. Huvudskyddsombuden menar att skolans rektor saknar en plan för att minska risken för hot och våld mot lärare och elever.

ANNONS
|

Hösten på Nytorpsskolan har varit orolig och våldsam. Som GP berättade i förra veckan tvingas sex av skolans anställda sedan en tid tillbaka bära larm på grund av den oro som finns för att nya incidenter ska inträffa.

En dialog om hur man ska komma tillrätta med problematiken har sedan en tid pågått mellan lärarfackens huvudskyddsombud och skolans rektor. Men facken är inte nöjda med de svar man fått och av det skälet har man nu valt att gå vidare med en formell anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi vill att man ser över situationen. Ytterst behövs naturligtvis resurser till de skolor som har ett svårt socioekonomiskt läge och där det finns risk för hot och våld, säger Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet i Göteborg.

ANNONS

Inte nöjda med svaret

I det skriftliga svar huvudskyddsombuden fått från skolans rektor Elsemarie Hallqvist pekar hon på att man vidtagit åtgärder – som att flytta vissa elever mellan och gjort om schemat så att det inte är för många elever ute samtidigt. Man har också sett till att fler vuxna är ute på rasterna och att alla lärare har en app för att kunna larma kollegor i hotfulla situationer.

– Egentligen har hon bara tryckt ut mer arbetsuppgifter till de stackare som fortfarande jobbar där. I stället för att förtäta så att det inte ska vara tomma korridorer så lägger man mer arbete på personalen att vara ute på rasterna som rastvakter, säger Andrea Meiling.

Andrea Meiling säger att de lärare som jobbar på Nytorpsskolan in i det längsta varit väldigt lojala mot sin chef och stolta över det arbete de gjort.

– De kommer nog att knäa ännu mer innan de ger upp, men det går inte att vara duktig flicka hur länge som helst. Det är inte att vara snäll att inte reagera.

Nytorpsskolan var en av de skolor i staden som gick in i det nya läsåret med ett stort underskott. För att komma tillrätta med det tvingades skolan göra sig av med 15 medarbetare.

ANNONS

Under de veckor då gängkonflikten skakade staden blev situationen på skolan akut och framåt ser Andrea Meiling en nästan ännu större oro – tidigare budgetunderskott är inte helt borta än och ytterligare fyra tjänster ska bort.

– Då får man strama åt ännu mer. Frågan är om det överhuvudtaget kommer finnas plats för rast och paus.

Vill bli av med kostnader

Istället för ytterligare neddragningar skulle hon vilja se att vissa kostnader lyfts över från skolan till de nya socialnämnderna, då skolor i utsatta områden tvingas ta kostnader som skolor i andra områden inte har.

– Vi måste ändra syn på vad skolan ska göra och vad skolpersonalen ska göra vad gäller social oro. Det är en sak att vara lärare, men här ska man också vara socialarbetare, kurator och Securitas – man ska göra allt det och samtidigt se till att eleverna lär sig någonting.

Nytorpsskolans rektor Elsemarie Hallqvist säger att hon tycker att facken varit lite väl snabba med att gå vidare till Arbetsmiljöverket. Hon hade hellre velat se hur de åtgärder man satt in faller ut.

Och att de skulle leda till en ökad arbetsbörda för lärarna avfärdar hon helt.

– Det stämmer inte. Vi har inte lagt ut mer på lärarna, säger hon.

ANNONS

Däremot håller hon med Andrea Meiling om att det är bekymmersamt att man tvingas dra ned med ytterligare fyra tjänster från årsskiftet.

– Det är jag lika upprörd för som hon är. Förvaltningen går plus, ändå ska vi betala tillbaka av ren princip.

LÄS MER:Lärarna på Vättleskolan slår larm efter nedskärningarna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS