Kommunens klädkod: "Ingen djup urringning"

Korta kjolar, tunna axelband och djupa urringningar, det är klädesplaggen som medarbetarna förbjuds bära av Göteborgs stad. – Det känns väldigt obehagligt, säger en medarbetare till GP. Men kommunen ser inget problem med klädkoden: – Jag tycker det är rimligt att man inte ska behöva se medarbetarnas underkläder, säger Ylva Morén, områdeschef för bistånd- och myndighetsutövningen vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen.

ANNONS
|

"Hej allihop. Utifrån sommar värme mm. kan det vara svårt att veta hur vi skall klä oss på kontoret. Vi har diskuterat detta i ledningen och kommit fram till följande:

Inga linnen med tunna axelband,

ingen djup urringning,

shorts och kjolar skall sluta strax ovanför eller nedanför knäet.

Och som alltid gäller att ha sunt förnuft, vi är myndighetspersoner på ett socialkontor", skriver en enhetschef vid en av de åtta förvaltningar under stadsdelsförvaltningen Västra Hisingensom skickat ut förbudsdirektveti ett mejl till medarbetarna som GP har tagit del av.

Mejlet ska hagått ut till samtliga medarbetare påflera kommunala enheter under området bistånd- och myndighetsutövning vidstadsdelsförvaltningen Västra Hisingeni Göteborg där 200 personer arbetar. En av de anställda, som har valt att vara anonym, är förundrad över Göteborgs stads beslut.

ANNONS

– Jag blev chockad eftersom jag upplever att vi är en professionell grupp vuxna människor som inte går till jobbet i bikini direkt och jag tycker det är väldigt tydligt att mailet i första hand riktar sig till kvinnor. Vissa argumenterar att de skrivit om shortslängd och att även män kan ha linnemen man talar vanligtvis inte om urringningar eller bredd på axelband när man syftar på mäns kläder,säger medarbetaren vid Göteborgs stad.

– Det känns väldigt obehagligt att chefer suttit i ett möte och diskuterat hur vi klär oss. Det känns som att den diskussionen i sig sexualiserar oss i vår arbetsmiljö där vi borde få ses som professionella och inte oroa oss överom kjolen slutar en eller tio centimeter ovanför knät.

GP har varit i kontakt med enhetschefen som medger attmejlet skickats uttill deanställda efter diskussion inom ledningsgruppen.

– Jagvet själv inte varför beslutet fattades. Vi i ledningsgruppen har tagit fram mejlet därjag sitter med ochjagvar med när beslutet togs men inte när skälen togs framtill att beslutet skulle fattas, säger enhetschefen.

Är det någon som reagerat på mejlet?

– Jag har inget minne av någon reaktion inom ledningsgruppen och jag har inte hört något om det här från min personal. Å andra sidan så måste det finnas någon som reagerat eftersom att ni på GP tagit del av mejlet.

ANNONS

Varför skickade du ut mejlet?

– Alla chefer har skickat ut det här till sin personal. Åtta chefer sitter med i ledningsgruppen där Ylva Morén är områdeschef. Ylvasatt med när beslutet fattades och alla i gruppen hade möjlighet attsäga nej.Jag personligen tycker inte alls att det är något farligt.

Enligt Ylva Morén, områdeschef för bistånd- och myndighetsutövningen vid stadsdelsförvaltningenVästra Hisingen, är det en återkommande fråga inom ledningsgruppenhur medarbetarebör klä sig på arbetstid men hon förnekar att det finns något specifikt mot kvinnor i kravet på medarbetarna.

– Ofta är det medarbetare somreagerar på hur kollegor klär sig, men det händer att även brukare reagerar. Det kan vara reaktioner på för korta shorts eller kjolar, urringningar eller tröjor med kraftigt tryck. Därför har vi en pågåendediskussion om hur vi som myndighetspersoner klär oss på kontoret, säger hon.

Varför skickar ni ut ett sånt mail? Får kvinnor inte ha på sig vad de vill på arbetsplatsen?

– Det är absolut inte så, vi har faktiskt haft lika mycket frågor kring män där dethandlat om korta shorts,tröjor med tryck på och starka signaler. Det är definitivt ingetriktat mot kvinnor.

Att mejlet inte skulle vara specifikt riktat mot kvinnor köperLady Dahmer, en välkänd bloggerska som lyfter frågan om feminism, inte alls. På sinpersonliga facebook-sida har hon skrivit följande.

ANNONS
ANNONS