Orädd debattör. Fatemeh Khavari är djupt samhällsengagerad och vill vara en röst som inte sviker de som är utsatta.
Orädd debattör. Fatemeh Khavari är djupt samhällsengagerad och vill vara en röst som inte sviker de som är utsatta.

Hon ger inte upp kampen för ensamkommande

17-åriga Fatemeh Khavari har fått ta emot både ris och ros för sitt engagemang för ensamkommande ungdomar.

ANNONS
|

Hon var initiativtagare till sittstrejken för ensamkommande i Stockholm i somras och blev uppmärksammad över hela landet när Sverigedemokraternas Mattias Karlsson felaktigt skrev på twitter att hon och hennes vän var illegala invandrare och antydde att de var terrorister. Efter uppmärksamheten tog Mattias Karlsson bort inlägget och han har polisanmälts för förtal. Men innan anmälan gjordes bjöd Fatemeh Khavari in honom till ett samtal.

– Jag ville förlåta honom och ge honom en möjlighet att ändra sig. Men han ville inte och jag såg att hans fördomar drabbade många, säger Fatemeh Khavari.

Hon är i Göteborg över dagen för att delta i en kunskapsdag som nätverket "Vi står inte ut" anordnar. I samband med sittstrejken var hon med och bildade föreningen Ung i Sverige. Genom den drivs opinion för ett stopp av utvisningarna till Afghanistan.

ANNONS

– Det finns ingen framtid för dem som utvisas. De blir fråntagna allt, säger Fatemeh Khavari.

På tåget från Stockholm till Göteborg pratade hon med Ali, en av dem som tvingats lämna Sverige och som nu är i Kabul. Han berättade att en bomb exploderat vid en moské där han befann sig. Ett 40-tal dog och lika många skadades. Ali klarade sig, men är nu mycket orolig.

– Alla vet att säkerhetsläget i Afghanistan har blivit värre. Så situationen är väldigt tung nu.

LÄS ÄVEN:Min son har aldrig varit i Afghanistan

Svårt att dölja sina tårar

Enligt Fatemeh Khavari ska en ung kille som nu sitter i förvaret i Märsta utvisas till Afghanistan under tisdagen.

– Jag har besökt honom på förvaret. Han är jätterädd. Jag vill inte visa mina tårar, men det är svårt att låta bli.

Senare kommer beskedet att utvisningen stoppats.

Fatemeh Khavari menar att Sverige inte bara tar ifrån ungdomarna hoppet om en framtid – de blir av med själva livet.

– Även om de överlever lever de inte i Afghanistan. De andas bara. De kom till Sverige med ett läge noll och här blev det 100. Många har fått vänner, familj och utbildning här. Så tas allt ifrån dem. De kan inte bära det. Jag tänker att det skulle vara likadant för mig om jag vore i deras situation.

ANNONS

LÄS ÄVEN:Ruhollah i telefon från Kabul: "Jag är livrädd"

Uppväxt i Iran

Fatemeh Khavari är uppväxt i Iran och har afghanska föräldrar. Hon kom till Sverige för drygt två år sedan. Hennes bror bodde redan här och genom familjeanknytning kunde hon, hennes mor och syskon få uppehållstillstånd.

– När jag kom hit började något helt nytt – som om jag föddes på nytt. Jag fick trygghet, identitet, lära mig om mänskliga rättigheter och veta att alla har lika värde. Och varför skulle jag inte höja min röst här när jag har möjlighet och ser de ensamkommandes lidande?

I Iran levde familjen som papperslösa utan rättigheter. Någon regelrätt utbildning var inte att tänka på. I dag är det desto viktigare för Fatemeh Khavari. Hon går första året på gymnasiets samhällsprogram.

– Jag satsar mycket på att stärka mitt språk. Att kunna uttrycka sig ordentligt betyder makt.

Vill bli statsminister

När Chefdagen anordnades tidigare i höst var Fatemeh Khavari en av deltagarna. En annan var den tidigare vice generalsekreteraren i FN, Jan Eliasson. De båda fann varandra och på twitter finns en bild av dem med texten:

– "Stå på dig Fatemeh! Afghanistan är inte säkert." Säger @JanKEliasson.

Jan Eliasson uppmuntrade henne att fortsätta ha höga ambitioner.

ANNONS

– Han gav mig råd, både för min egen del och om samhället. Och han var mycket tydlig med att jag måste bli bättre på språket. En dag vill jag bli statsminister, säger Fatemeh Khavari.

Fakta: Säkerheten

  1. Migrationsverkets bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan är oförändrat sedan den 29 augusti i år. Enligt presstjänsten finns i dagsläget inga uppgifter om när det kan komma att förändras. Situationen i Afghanistan fortsätter att vara allvarlig, men har inte nått den nivå som lag och praxis kräver för att alla som är afghanska medborgare ska ha rätt att stanna i Sverige
  2. Flera olika organisationer däribland Amnesty International och internationella Röda korset anser att ingen del av landet är att betrakta som säkert. Röda korset skriver att de har svårt att se hur någon med tvång skulle kunna skickas tillbaka.
ANNONS