Fyrverkerier mot spårvagnar – två gripna

Tidigare under kvällen stoppades trafiken för linje 6, 7 och 11 efter att det skjutits fyrverkerier och mycket kraftiga smällare mot spårvagnarna. Senare grep polisen två personer efter att man hittat bangers i deras bil.
– Det lät som sprängningar, säger en kvinna som bor i närheten.

ANNONS
|

Strax innan halv åtta på fredagskvällen larmade Västtrafik om ett stopp på linjerna 6,7 och 11.

– Man skjuter smällare och fyrverkeripjäser mot spårvagnarna. Därför kör man inte ut till Bergsjön just nu, sa Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

Stoppet gällde från Allhelgonakyrkan mot Aprilgatan/Komettorget och omvänt, men en stund senare började spårvagnstrafiken köra igen.

Efter att ha spanat i området stannade polisen en bil i närheten av Decembergatan.

– Vi stoppade en bil som ett tränat polisöga ansågs skulle kontrolleras. I den hittade vi ett större antal bangers, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

LÄS MER:Stenkastning mot spårvagnar – trafik ställdes in

Smäller högt

Fyndet innebar att två unga män kunde gripas, misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Rubriceringen säger något om bangersen, säger polisens vakthavande befäl Morten Gunneng.

ANNONS

– De smäller riktigt, riktigt högt. Bra mycket högre än en militär sprängpatron. Har man de nära kroppen kan de orsaka kroppsskador, men framför allt kan de ge ganska rejäla hörselskador.

Enligt Morten Gunneng finns det ingen legitim användning för denna typ av bangers. De kommer ofta från hemsidor baserade i Östeuropa som riktar sig mot fotbollshuliganer.

Vilken påföljd kan vara aktuell om de två döms?

– Det är väldigt svårt att säga hur det kommer bedömas, säger Morten Gunneng.

LÄS MER:Bergsjön: Beväpnad polis jagades av gäng– tvingades fly

"Som sprängningar"

GP har varit i kontakt med en kvinna som bor vid Astronomgatan. Hon hörde smällar som hon beskriver "som sprängningar". En vän var på besök hos kvinnan tillsammans med sin 4-åriga dotter och var orolig för att åka hem.

– Vi ringde 114 14 och frågade om det var säkert att gå ut. Hon fick till svar att kolla på polisens hemsida.

Kvinnan följde sin vän och dottern till spårvagnen.

– Då visste vi inte att det var just spårvagnarna som var under attack tidigare, säger kvinnan.

Vad tycker du om att det sker denna typ av händelser i ditt område?

– På ett sätt ser jag det som ett slags uttryck för maktlöshet, en slags frustration i ekonomiskt segregerade områden där skolor och fritidsgårdar inte får de resurser som krävs. Medan en annan del av mig bara säger ”idioter”.

ANNONS

Det finns inga uppgifter om skadade i samband med händelserna.

LÄS MER:Göteborgs nota för egendomsskador 2018: Över en kvarts miljard

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS