De demonstrerar mot slöjförbud

Ett hundratal personer samlades på Masthuggstorget under första maj, för att protestera mot diskriminering och kämpa för muslimska kvinnors rätt till arbete.

ANNONS
|

"Människors rätt före företagens!" "Stoppa av-slöjandet!" "Rör inte min hijab!" "Min kropp, min rätt!" Banderollerna var många när ett hundratal personersamlades på Masthuggstorget på första maj, för att delta ien demonstrationmot den EU-dom som ger arbetsgivare rätt att neka eller avskeda kvinnor som bär slöja. Efter en dryg timme går tåget Första långgatan ned, med uppåt tusen deltagare.

Bakgrunden är ett beslut som EU-domstolen tog i mars i år,som innebär att företag får ha internaordningsregler som förbjuder bärandet av synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler. Domen kom efter två fall, etti Frankrike och Belgien, därkvinnliga anställda fått sparken på grund av att de burit slöja.

ANNONS

Kräver kartläggning

"EU:s beslut kan neka kvinnor med slöja att jobba. Är det rätt? Vi tvekar redan att lägga vår bild på vårt cv" skriker arrangörerna i megafonen.

Under dagen arrangerade nätverket Rätten till våra kroppardemonstrationer i både Göteborg, Stockholm och Malmö. Deras krav är attregeringen ska fördöma EU-domslutet och stå upp för muslimska kvinnors rätt till arbete och sin religiösa identitet.

LÄS MER: EU: Arbetsgivare får stoppa slöja

De vill också att diskriminering utifrån religion, etnicitet, kön och funktionsvariationer i Sverige ska kartläggas och att regeringen ska skapa en fond som ger ekonomiskt stöd till arbete mot diskriminering.

GP har varit i kontakt med organisatörerna som inte vill uttala sig i frågan.

ANNONS