Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leif GW Persson betvivlar inte att det kan vara så att vapnet hittats. Bild: Hanna Franzén/TT
Leif GW Persson betvivlar inte att det kan vara så att vapnet hittats. Bild: Hanna Franzén/TT

GW om Palmeutredningen: “Kolossal besvikelse”

Under onsdagen presenterade chefsåklagare Krister Petersson sitt beslut om Palmeutredningen. “Skandiamannen” pekades ut som Palmes mördare. Leif GW Persson har tidigare avfärdat “Skandiamannen” som mördaren.
– Svensk polis kommer att framstå som stora fån i utländsk press och jag är beredd att hålla med dem, säger han i TV4.

Sedan dag ett har polisprofessorn och kriminologen Leif GW Persson varit ytterst intresserad av mordet på statsminister Olof Palme.

Mordet som har kommit att bli en av världens mest omfattande mordutredningar.

Under våren meddelande åklagare Krister Petersson, som lett mordutredningen sedan 2017, att han planerade att fatta ett åtalsbeslut i fallet i juni. Antingen att en misstänkt gärningsman åtalas – eller att utredningen läggs ner efter 34 år.

Leif GW Persson medverkar under onsdagen i TV4 och kommenterar beslutet i Nyhetsmorgon. Innan polisens presskonferens drog igång trodde han att beslut om att lägga ner förundersökningen skulle komma att presenteras.

– Spänningen är olidligt som man säger i cirkusbranschen, sa Leif GW Persson till TV4 innan presskonferensen.

LÄS MER: Efter 14 år av hobbyutredning – Thomas Pettersson kan ha löst Palmemordet

Han har tidigare sagt att han tror att Olof Palmes mördare är död och att det är osannolikt att någon skulle åtalas för mordet.

Skandiamannen pekas ut som mördaren: “Häpnadsväckande”

Vid presskonferensen utpekades Stig Engström, känd som “Skandiamannen”, som Palmes mördare av åklagare Krister Petersson.

En person som Leif GW Persson tidigare avfärdat som mördaren.

– Jag har en djup övertygelse om att Skandiamannen inte har med det här att göra. Utan att han är just det han utgav sig för att vara, nämligen ett vittne, sa han tidigare i veckan till Expressen.

Men han uteslöt inte att han kunde ha fel.

– Det är möjligt att jag har fel och att man har har hittat något bestickande på honom. Jag har haft fel förr. I den här typen av ärenden brukar jag ha rätt åtta gånger av tio.

Men i Nyhetsmorgon efter presskonferensen skräder Leif GW Persson inte orden.

– Den här presskonferensen var en kolossal besvikelse. Jag trodde att man hade något som man kunde hugga tag i och bita i. Men det har man inte. Det var inte det här jag väntade mig. Man har inte kunnat producera något mer av substantiellt värde och det man lägger fram är ingenting som räcker för att skriva av ett ärende, säger han.

Vidare menar GW att han inte utesluter att Engström mördade Olof Palme, men att ”efter att ha hört Peterssons utläggning är jag långt ifrån övertygad”.

– Om man fattat misstanke mot Engström när det var aktuellt hade det då räckt för att väcka åtal? Det är jag fullständigt övertygad om att det inte gjort. Det är häpnadsväckande. Svensk polis kommer att framstå som stora fån i utländsk press och jag är beredd att hålla med dem.

Slutligen säger han att utpekandet av Engström på de grunder som Petersson lägger fram skulle kunna vara förtal av avliden.

– Möjligen har vi fått bevittna att ännu ett brott begåtts.

LÄS MER: Mårten Palme: “Tror också att Engström är skyldig”

LÄS MER: Skandiamannen ska ha mördat Olof Palme

“I dag var svart”

Det var i måndags som nyheten om att mordvapnet som användes mot Olof Palme kan vara säkrat kom. Dagen därpå nådde utredningen gällande dubbelmorden Linköping 2004 stora framsteg då en man greps och senare erkände morden. Utvecklingen var initialt något som Leif GW Persson såg positivt på.

– Om det fortsätter på det här viset så kommer jag att vara arbetslös till första juli, sa han till GP under tisdagen.

– Då får jag ta del av ett stort facit på de två ärenden som jag ägnat mest tid åt i mitt yrkesliv. Det är en lycka att tänka på hur mycket jag kan lära mig. Linköping är ett ärende som jag har följt sedan start, Palme också. Blir det rätt, då finns det något.

Men i Nyhetsmorgon efter presskonferensen är Leif GW Persson mycket besviken.

– I går var vitt och i dag var svart, säger han.

LÄS MER: Det här är Skandiamannen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.