Gustav Fridolin: "Vi har väldig erfarenhet av regerande"

På blixtvisit till Göteborg avslöjar Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att han inte vet vilket parti hans fru röstar på, att han är han revanschsugen och att han inte ångrar att han satte sig i regeringen.

ANNONS
|

Besöket i Göteborg var planerat sedan ett tag, men fick en ny inriktning efter de senaste veckornas turbulens i partiet och kring ledarskapet.

Är det här en förlåt-mig-turné?

-Nej, jag har sagt vad jag tycker att jag brustit i. Men nu är vi i nystarten och då kan det inte bara handla om vad som varit. Det måste också handla om vad vi vill, säger Gustav Fridolin.

Han skrattar och försäkrar att han mår bra och är sugen på att fortsätta.

-Det har varit en tuff tid, men min upplevelse är att man runt om i landet ser framåt. En del av det handlar om ledarskapet. Det var precis den diskussionen Åsa och jag ville dra igång med vårt besked till valberedningen.

ANNONS

Till och med söndag kan nya språkrörsnamn nomineras inför Miljöpartiets kongress som börjar fredagen den 13 maj. I går avslöjade Dagens Industri att det tunga Stockholmsdistriktet vill byta ut både Åsa Romson och Gustav Fridolin.

-Det kommer att vara mycket sånt de här dagarna, tror Gustav Fridolin.

Han säger att han tycker att diskussionen är "riktigt befriande".

-Det är ärligt och öppet. Det är precis så MP ska fungera.

Hur hänger du och Åsa ihop?

-Mycket, jag tror att jag pratar mer med henne än min fru.

Om hon får gå, går du också?

-Jag vill väldigt gärna jobba med Åsa. Vi funkar bra tillsammans och har lärt känna varandra på ett väldigt djupt sätt, som man gör under fem år i det här jobbet. Men både Åsa och jag är tydliga med att vi har gett det här till valberedningen och då kan inte vi börja processa igen med ultimatum.

Med nystarten för MP vill Gustav Fridolin ta tillvara erfarenheterna ute i kommuner och regioner.

-Vi är med och styr i 125 kommuner, det är fler än Moderaterna. Vi har en väldig erfarenhet av att regera. Men jag tror inte att de som följt oss i regeringen har känt det, framför allt inte de sista veckorna.

ANNONS

Finns det dagar då du ångrar att ni satte er i regeringen?

-Nej, det är helt ärligt.Och så tar han exempel från skolpolitiken på saker han är stolt över att ha varit med om att genomföra.

Under de 18 månader som MP har suttit i regeringen har partiet glidit isär. Många av aktivisterna känner inte igen sitt parti. Med nystarten vill Gustav Fridolin att MP ska bli ett parti igen.

-Det ska inte vara ett MP Göteborg och ett MP riks, utan ett MP där man som miljöpartist i Göteborg känner att man också påverkar vad som händer i regeringen.

Hur låter de bland medlemmar, är de nöjda?

-Nej, miljöpartister är aldrig nöjda. Det är en av de mest sympatiska sakerna i vårt parti. Att vi alltid är i nästa fajt. Vi ska rädda världen. Och då slår man sig inte till ro.

Vilket pris har du själv fått betala för att vara statsråd?

-Helt ärligt tänker jag inte på det i de termerna. En av metoderna för att förverkliga en grön samhällsförändring är politik. Det behövs aktivism utanför parlamentet, men det behövs också någon som sätter sig därinne och är beredd att göra kompromisser och springa på hinder. Men som också försöker hitta en annan väg runt hindret. Det är det politik går ut på.

ANNONS

Du verkar sugen på att fortsätta.

-Det är jag. Jag tycker att det här är väldigt roligt och jag känner väldigt mycket att Miljöpartiet har mycket kvar att ge. Jag vill vara en del av den kollektiva revanschlusta som jag tror att partiet känner efter de här två veckorna.

Vad är det första du gör om du blir omvald?

-Kramar om de miljöpartister som jag vill krama allra mest. Och även någon som inte är miljöpartist, typ min fru.

Är inte hon miljöpartist?

-Jag vet inte. Vi pratar mycket värderingar, men valhemligheten håller hon på.

MP Göteborg har haft ett medlemsmöte men kommer inte att ta ställning varken för eller emotnågon kandidat. Derya Tumayer och Rickad Arvidsson, de båda ordförandena i Göteborg, säger att de inte planerar en omröstning i nuläget men att de haft ett informellt möte under fredagskvällen för att lyssna in medlemmarnas synpunkter.

Krisen i Miljöpartiet

  1. För tre veckor sedan avgick bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) efter avslöjanden om bland annat en middag med extremister och ett uttalande om Israels politik mot palestinier.
  2. Mediehanteringen i samband med Kaplanaffären har också fått mycket kritik.
  3. I måndags ställde de båda språkrören sina platser till förfogande, men sa samtidigt att de gärna vill vara kvar.
  4. MP:s kongress hålls i Karlstad 13-15 maj. Då kommer språkrören att väljas.
ANNONS