Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Jan Höglund: Gretas storhet ger förnybart bränsle åt global klimatkamp

Greta Thunberg, 16, utsedd till årets person 2019 av den amerikanska tidskriften Time. Det är stort för henne personligen och för Sverige. Men framför allt ger det förnybart bränsle åt den globala kampen för miljön.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det var inte länge sedan hon som okänd satt framför riksdagshuset i Stockholm med sitt handmålade plakat. "Skolstrejk för klimatet", stod det.Med det växande engagemanget för frågan och sociala mediers enorma genomslag blev hon snabbt en internationell kändis.

Ungdomar över hela världen såg henne som en förebild och började demonstrera med den unga svenskan som förebild under namnet "Fridays for Future".

I dag är hon ett begrepp, en inspiratör och en vältalig och orädd debattör vars budskap är enkelt till de vuxna generationerna som bestämmer och sitter vid makten: Vakna, ta ert ansvar och lyssna på experterna. För henne, som redan lyssnar till dem, är det inget tvivel om att läget är akut och kräver handling nu, inte sedan när det är för sent.

LÄS MER: Greta Thunberg är "Årets person 2019"

Greta Thunberg har utsett av Time magazine till “Person of the year”. Bild: Time/Evgenia Arbugaeva
Greta Thunberg har utsett av Time magazine till “Person of the year”. Bild: Time/Evgenia Arbugaeva

LÄS MER: Malena Ernman försvarar dottern Greta

Citeras av världsledare

Och de stora är inte oberörda och citerar de unga svenskan och berömmer hennes klokskap och drivkraft. Påven Franciskus, förbudskansler Angela Merkel, FN-chefen Antonio Guterres. det är bara några av alla ledare som stått i kö för att träffa svenskan, skaka hand med henne och lyssna. Greta Thunbergs röst hörs och ger eko.

Som när hon inte ville flyga av klimatskäl, utan åkte båt över Atlanten till klimatmötet vd FN:s generalförsamling i New York i höstas. Inför världens inflytelserikaste män och kvinnor, och med utsända från alla mediehus i lokalen, höll hon ett känslomässigt tal som fick genomslag i alla nyhetssändningar:

"Mitt budskap är att vi har ögonen på er. Allt det här är fel. Jag borde inte vara här uppe. Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord. Ändå är jag en av de lyckliga. Folk lider. Folk dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av ett massutdöende – och allt ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?"

Undrade Greta Thunberg med ansiktet förvridet i ilska.

"I över 30 år har vetenskapen varit kristallklar. Hur vågar ni fortsätta titta bort? Ni kommer hit och säger att ni gör tillräckligt, medan politiken och lösningarna som behövs inte fortfarande är någonstans i närheten av vad som krävs."

"Ni säger att ni hör oss och att ni förstår allvaret. Men oavsett hur ledsen och arg jag är kan jag inte tro på det. För om ni verkligen förstod situationen och ändå struntade i att agera, skulle ni vara onda. Och jag vägrar tro att ni är det."

Hon fortsatte med samma inlevelse och slutade med:

"Ni sviker oss. Men unga i dag har börjat förstå ert svek. Alla framtida generationers ögon är på er. Om ni sviker oss kommer vi aldrig att förlåta er. Vi kommer inte låta er komma undan. Här och nu drar vi en gräns. Omvärlden har vaknat och förändring är på väg, vare sig ni vill eller inte. Tack.”

LÄS MER: Thunberg går hårt åt politiker och direktörer

Håller inte tyst vid mothugg

Hon fick försiktiga mothugg av klimatförnekare eller skeptiker som president Donald Trump och president Vladimir Putin. De hörde på henne och reagerade, men inte som hon hade hoppats. Men hon var inte sen att bemöta dem. Greta Thunberg håller inte tyst med vad hon tror på.

Hon fortsatte resa runt i Nordamerika och deltog i demonstrationer och citerades hela tiden i tidningar, tv och radio. Filmstjärnor och andra som står upp för miljon nämnde henne vid namn och med beundran.

För några år sedan var Sveriges mest kända person utomlands författaren Stieg Larsson. Hans böcker om Lisbeth Salander slog försäljningsrekord och alla jag talade med väster om Atlanten kände till honom. Nu, nyligen på Kuba, frågade jag en amerikanska på besök om hon hade hört talas om Greta Thunberg.

— Naturligtvis, svarade hon. Greta är ett stort föredöme för många. Jag älskar Greta!

Själv hade Greta tänkt ta sig landvägen söderut till klimatmötet i Chile, men det ställdes in på grund av oroligheter. Det flyttades snabbt till Madrid och det ställde svenskan inför ett dilemma: Hur skulle hon ta sig dit utan att flyga?

För att undvika att ta flyget har Greta Thunberg seglat fram och tillbaka över Atlanten. Bild: Pedro Rocha
För att undvika att ta flyget har Greta Thunberg seglat fram och tillbaka över Atlanten. Bild: Pedro Rocha

Korsade Atlanten två gånger

Det blev båt igen och hon togs emot som en berömd världsomseglare när hon kom till Lissabon. Framme i Madrid hamnade hon genast i händelsernas centrum. På onsdagen sade i ett tal hon på FN:s klimattoppmöte.

– Vi har inte längre tid att inte lyssna på vetenskapen, sade 16-åringen vid ett tal på onsdagsmorgonen.

Något senare presenterade EU-kommissions nye ordförande Ursula von der Leyen vid en pressträff i Bryssel ett stort klimatprogram som hon jämförde med månlandningen:

– Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:s människa på månen-tillfälle.

LÄS MER: Greta Thunberg framme i Madrid

Det här är en väldigt speciell dag, sade hon:

— EU:s gröna giv är å ena sidan vår vision för klimatneutralitet år 2050, å andra sidan vår vägkarta för att nå dit. Jag är övertygad om att den gamla tillväxtmodellen, byggd på fossila bränslen och utsläpp är otidsenligt och oförenlig med vår planet. Den gröna given är vår nya tillväxtmodell.

Det var som ett eko av Greta Thunberg. Efter nyheten om att hon har utsetts till årets person i världen strömmade hyllningar in från hela det hotade klotet. Hon har fått en plats bland de riktigt stora. Bara under 2010-talet har människor som Barack Obama, påven Franciskus, Angela Merkel och Donald Trump hamnat på tidskriftens omslag under samma rubrik.

För Greta är det för övriga andra gången på kort tid som hon hamnar på Times förstasida. Det säger något om vilket genomslag hon har och vilken betydelse hon har kommit att spela under sitt sabbatsår från skolan.

LÄS MER: Thunberg större än Trump på Instagram