Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Thunberg strejkar för att världen ska få upp ögonen för klimatet. Varje fredag sitter hon på Mynttorget utanför riksdagshuset. Bild: Anna Svanberg
Greta Thunberg strejkar för att världen ska få upp ögonen för klimatet. Varje fredag sitter hon på Mynttorget utanför riksdagshuset. Bild: Anna Svanberg

Gretas klimatprotest ger eko över världen

Sedan Greta Thunberg bestämde sig för att skolstrejka för klimatet har hennes namn blivit världsberömt. Människor lyssnar när 15-åringen pratar. Hur lyckas ett barn sätta klimatfrågan på agendan?

I slutet av augusti var riksdagsvalet bara ett par veckor bort. Greta Thunberg, 15, som hade intresserat sig för klimatfrågan sedan nioårsåldern, såg hur en grupp ungdomar i USA skolstrejkade i protest mot skolskjutningarna i landet. Tänk om det gick att göra samma sak för klimatet?

Den 20 augusti satte hon sig för första gången utanför riksdagshuset, bredvid en skylt med texten "Skolstrejk för klimatet".

Hon gick inte till skolan på tre veckor.

– Jag bestämde mig för det, och efter ett tag berättade jag för mina föräldrar. De tyckte inte att det var en särskilt bra idé, säger Greta Thunberg med ett snett leende.

Vad fick dig att välja det här framför skolan?

– Klimatet är vår tids ödesfråga. Det vi gör nu kan framtida generationer inte ändra på. Varför ska man utbilda sig till en framtid som kanske inte finns?

Efter valet har protesten fortsatt. Greta Thunberg går i skolan fyra dagar i veckan, men varje fredag sitter hon på Mynttorget i Stockholm och strejkar. Det tänker hon fortsätta med tills Sveriges klimatpolitik ligger i linje med Parisavtalets mål.

Stor uppmärksamhet

Historien om 15-åringen, som strejkar från skolan för en större sak, har fått vingar långt utanför Sveriges gränser. Prestigefyllda magasinet The New Yorker har skrivit om henne, precis som andra stora nyhetsmedier som BBC och The Guardian i England, ARD och ZDF i Tyskland och New York Times. Bland andra.

Flera kända personer har också uppmärksammat hennes engagemang. Bland annat har Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger hyllat henne på Twitter och bjudit in henne till det årliga klimatmötet R20 i Österrike.

När drygt 10 000 personer marscherade genom Helsingfors tidigare i oktober var Greta Thunberg inbjuden som talare, och strax efter intervjun med GP tog hon och familjen elbilen till London för ytterligare en klimatmanifestation.

Klimatkändis

Skolstrejkens genomslag har gjort henne till en klimatkändis.

– Det är bra. Det fokus jag får, får också klimatet. Fast ibland känns det som att man fokuserar mer på mig som individ än på klimatet.

Hur tror du att klimatet kommer att se ut när du blir vuxen?

– Jag vet inte, säger Greta Thunberg efter en kort stunds tvekan. Jag hoppas att klimatet förblir ungefär detsamma, men det kommer det inte vara. Vi har redan byggt in i systemet att det kommer ändras. Men jag hoppas att samhällsklimatet ser väldigt annorlunda ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.