Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20190416
Klimataktivisten Greta Thunberg håller presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg.
Foto: Wiktor Nummelin / TT kod 10510 Bild: Wiktor Nummelin / TT
STOCKHOLM 20190416 Klimataktivisten Greta Thunberg håller presskonferens i EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: Wiktor Nummelin / TT kod 10510 Bild: Wiktor Nummelin / TT

Greta uppmanar fackförbunden att strejka

I ett öppet brev uppmanar Greta Thunberg alla fackförbund att gå ut i strejk för klimatet.
– En politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm, säger arbetssrättsexperten Kurt Junesjö till Aftonbladet.

Greta Thunberg har i sin kamp för klimatet blivit ett känt ansikte världen över. På onsdagen genomförde hon sitt nästa drag. Genom sin organisation Fridays for Future publicerades ett öppet brev där Greta Thunberg uppmanar alla fackförbund att gå ut i strejk för klimatets skull.

Den planerade strejken ska i fall ske den 27:e september.

”Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi fullständig samhällskollaps.", står det i brevet, som är undertecknat av Greta Thunberg och fem andra personer.

Är genomförbart: "Politisk strejk för klimatet är tillåten"

Frågan som väcks är huruvida det är tillåtes att gå ut i strejk mot klimatet. Och enligt Kurt Junesjö, expert på arbetsrätt och tidigare jurist på LO, är det möjligt.

– En politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm. Detta under förutsättning att den är avgränsad och kortvarig, den får inte vara permanent, alltså inte sträcka sig över en längre tid, säger Kurt Junesjö till Aftonbladet.

Att fackförbunden skulle följa Greta Thunbergs uppmaning ser han dock inte.

– Jag skulle säga att det är väldigt osannolikt. Det finns en väldig tröghet i Sverige mot att använda sig av fackliga stridsåtgärder. Sverige är bland de länder i Västeuropa som har minst antal dagar förlorade genom strejk, det är något man ytterst sällan tillgriper, säger Kurt Junesjö till Aftonbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.