Greta Thunberg i tungsviktsmöte i Davos

Världsekonomiskt forum i Davos samlar den politiska och ekonomiska eliten. I år handlar mycket om klimatet och Greta Thunberg och ett möjligt tungviktsmöte med Donald Trump.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

De har ännu inte träffats öga mot öga. Bara varit i varandras närhet vid ett FN-möte i New York förra året. Men den svenska klimataktivisten har inte undgått Trump, eller andra klimatskeptiker som Rysslands president Vladimir Putin och Brasiliens Jair Bolsonaro. Amerikanen kommenterade på Twitter:

"Hon verkar vara en mycket glad ung flicka som ser fram mot en ljus och underbar framtid. Så trevligt att se!"

Nästa gång var hans ton en annan, efter att Thunberg utsetts till årets person av tidskriften Time i konkurrens med bland andra Trump själv:

"Så löjligt. Greta måste jobba på sina aggressionsproblem, sedan gå på bio med en kompis. Chill Greta, Chill!"

ANNONS

Svaret dröjde inte. Hon ändrade sin biografi på Twitter: ”En tonåring som jobbar med sin ilska. Chillar just nu och ser en gammal hederlig film med en vän”. Statsminister Stefan Löfven kritiserade amerikanen:

"Det är bättre att man respekterar och uppmuntrar en ung människa som vill göra skillnad i en så avgörande fråga."

Donald Trump var i Davos 2018, men inte i fjol på grund av en budgettvist i kongressen. Brexit, omfattande protester med regeringens politik i Frankrike och en avmattad kinesisk ekonomi bidrog till att flera andra ledare höll sig borta. Men det gjorde inte Greta Thunberg.

I dokumentären "Världens viktigaste forum", som sändes i SVT på söndagen, framgår med all önskvärd tydlighet vilka ansiktsuttryck och reaktioner svenskan framkallade hos den absoluta makteliten när hon anklagade dem för att inte ta klimathotet på allvar när de kom i sina privatflygplan. Hon uppmanade grundaren och exekutive ordföranden för den exklusiva sammankomsten i Schweiz, professor Klaus Schwab, att med sitt inflytande ta sitt ansvar.

Klimatfrågan väntas genomsyra mötet

Och det lämnade honom uppenbarligen inte oberörd. I år är temat "Intressenter för en sammanhållen och hållbar värld" och klimatfrågan väntas genomsyra mötet. Klaus Schwab säger i ett uttalande:

"Människor gör uppror mot de ekonomiska "eliterna" som de tror har förrått dem och våra ansträngningar för att hålla den globala uppvärmningen begränsad till 1,5 ° C faller farligt kort.

ANNONS

”Med världen vid sådana kritiska korsningar måste vi i år utveckla ett "Davos Manifesto 2020" för att återbilda syftet och resultatkorten för företag och regeringar. Det är vad World Economic Forum grundades för 50 år sedan, och det är det vi vill bidra till under de kommande 50 åren.”

Davosmötet pågår i den kända skidorten 21-24 januari med nära 3 000 av världens rikaste och mäktigaste deltagare från 117 länder, inklusive 53 statschefer. Fokus kommer att ligga på sex kärnområden med inverkan på miljön, som ekonomi, industri, teknologi och geopolitik. Nära 400 sessioner kommer att hållas.

Från Sverige deltar bland andra finansminister Magdalena Andersson och prins Daniel, men störst förhandsintresse väcker Greta Thunberg. Det alla undrar är om hon i vimlet kommer att träffa och prata med Donald Trump och vilka sanningens ord som han i så fall kan vänta.

Amerikanen har ju uttryckt sig minst sagt tveksamt till påståendet att människan skulle påverka klimatet. Han har ensidigt lämnat det internationella klimatavtalet från Paris och avskaffat flera av de tuffare regler som hans företrädare Barack Obama införde för att förhindra utsläpp från fossilindustrin. Trump har många kärnväljare i regioner där kolgruvor fortfarande står för inkomster och trygghet i en tid när utvecklingen går i andra riktningen bort från kol, gas och olja.

ANNONS

Trumps närvaro osäker in i det sista

In i det sista finns det dock en osäkerhet om Trumps deltagande eftersom han står inför riksrätt, som den tredje amerikanen någonsin, och processen inleds på tisdagen. Det är ingen som på fullt allvar tror att han ska tvingas lämna Vita huset eftersom republikanerna dominerar senaten där avgörandet sker. Lojaliteten mot den sittande presidenten är stor, inte minst därför att det kan påverka senatorers möjlighet att bli omvalda senare i år.

Men om mötesprogrammet håller ska Trump under tisdagen hålla ett anförande om sin syn på politik och ekonomi inför en publik av regeringsrepresentanter, företag, centralbanker och transnationella organisationer.

Två timmar senare ska Greta Thunberg öppna en debatt om hur vi kan undvika en klimat-apokalyps.

Det kommer, med eller utan Trump på plats, att väcka uppmärksamhet hos den samlade mediekåren. Det är 17-åriga Greta Thunberg en garant för.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS